Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Viitostie on otettava nyt uuteen käsittelyyn

Useat onnettomuudet ovat vakava syy tarkastella Viitostietä uudelleen. Myös Nato ja sodan myötä Saimaan kanavan sulkeutuminen laittavat alueemme valtatie 5:n kokonaan uuteen valoon. Väylä tarvitsee panostusta. Nyt on sen aika. Turvallisuus ja huoltovarmuus tulee huomioida.

Tiesuunnitelmat pyritään tekemään pitkäksi aikaa, mutta tilanteen muuttuessa, on suunnitelmia pystyttävä muuttamaan.

Huoltovarmuuden osalta liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) nosti Viitostien siltojen osalta esille vain Mikkelin ja Sodankylän, kun kysyin toukokuussa kirjallisella kysymyksellä Viitostien huoltovarmuudesta. Se ei riitä.

Venäjän julma sota Ukrainaa kohtaan vaikutti Saimaan kanavaan. Kanavan suunniteltu remontti ei toteudu. Liikenne kumipyörillä lisääntyi ja tulee edelleenkin kasvamaan.

Suomen Nato-jäsenyys tulee myös muuttamaan Itä-Suomen rajatilannetta. Ennen oli raja Suomen ja Venäjän välillä. Sittemmin raja EU:n ja Venäjän välillä. Tulevaisuudessa tästä rajasta puhutaan myös Naton ja Venäjän rajana.

Olemme lisäksi arktinen maa, jossa on huomioitava vuodenaikojen vaihtelut.

Naton ja Suomen kannalta huoltovarmuus rajan läheisyydessä ja Suomen pituussuunnassa on iso asia.

Huoltovarmuuden on toimittava mahdollisen kaluston suhteen. Tiestön ja väylien kunto on turvattava jokaisena vuodenaikana. Siltojen kantokyky on oltava riittävä niin tiestön kuin rautateiden osalta.

Ministeri ei ole vielä vastannut kysymykseen rahoituksen saatavuudesta.

Pyysin ennen joulua kirjallista selvitystä siitä missä vaiheessa on mahdollisten eri rahoituslähteiden selvittely Itä- ja Pohjois- Suomen infran osalta muuttuvan Nato-tilanteen takia.

Rahoitusta voi olla mahdollista saada montaa eri kautta. Tämä on arktisena maana tärkeää selvittää etukäteen jo nyt.

Tarvitaan uudelleen tarkastelu Viitostien osalta ja välitön kunnostuksen aloittaminen.

Turvallisuudesta ei saa tinkiä. Suomen ja maailmantilanne on muuttunut ja sen mukaan on Itä-Suomessakin edettävä.

Kansanedustaja (ps.)

Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen