Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 20.12.2022 Nuoret tarvitsevat tukea kouluarjessa

Leppävirran kunnan huoli nuorten hyvinvoinnista ei jää vain puheiden asteelle. Kunnan nuorten palveluiden Yhteinen yläkoulu -hanke on hyvä työkalu päästä lähemmäs nuoria ja samalla heidän mahdollisia ongelmiaan. Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi hankkeelle perjantaina 55 000 euron rahoituksen, mikä on kauaskantoinen joululahja kaikille Leppävirran yläkouluikäisille.

Tällä rahalla on määrä palkata Kivelän koululle oma nuorisotyöntekijä kahdeksi vuodeksi. Kun koulu kokoaa lähestulkoon kaikki teini-ikäiset samojen seinien sisälle, tavoittaa koululla työskentelevä nuorisotyöntekijä heidät huomattavasti tehokkaammin kuin vaikkapa nuokkarin kautta. Vaikka nuorisotilat olisivat miten hyvät, kuten monitoimiareenan yhteydessä ne piakkoin ovat, eivät kaikki nuoret sinne tule eikä nuorten ongelmia pysty siellä kovinkaan kattavasti havainnoimaan saati niihin tarttumaan.

Sijoitukset nuorten hyvinvointiin kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen.

Koululla työskentelevä nuorisotyöntekijä pääsee parhaimmillaan kiinni nuorten arkeen. Koulupäivän yhteydessä on hyvä tutustua nuoriin ja paneutua elämäänsä. Parhaimmillaan tämä poikii välittömät ja luottamukselliset suhteet, jolloin nuorten auttaminen ja ongelmiin ennakoivalla otteella tarttuminen onnistuu huomattavasti helpommin kuin nykykäytännöillä.

Kasvukivut kuuluvat nuoruuteen. Kasvuun kuuluu myös rajojen hakemista ja törmäyksiä sattuu. Suurin osa nuorista voi hyvin, mutta ongelmat korostuvat myös Leppävirralla. Esimerkiksi päihteet kuuluvat liian monen yläkouluikäisen elämään, eikä päihteidenkäyttö rajoitu vain alkoholiin. Nuoret tietävät, mistä huumeita halutessaan saa.

Sijoitukset nuorten hyvinvointiin kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Tätä maailmaa rakennetaan nuorille, jotka vuorostaan tarttuvat viestikapulaan. Mitä paremmin nuoret voivat, sitä parempi on yhteinen huominen.