Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Rönkä | Auton älyvaloissa riittää ihmettelemistä

Minulla on itseäni 65 vuotta nuorempi auto. Se on siis ihan eri aikakaudelta. Kaarassa on tarra All Star. Se on kuulemma varustustaso ja tosiaan, valoja on kuin tähtitaivaalla. Nyt talvellahan valot ovat ajankohtaiset. Ja niitä on oltava, jotta näkee ja näkyy. Pois alta.

Mies ei yleensä lue käyttöohjeita laitteista eikä autosta, vaan nyt katsoin parhaaksi lukea ja olin oikeassa. Menin sekaisin, sillä kaikkia omituisuuksia ei nykyautoista tiedä ennen kuin lukee ja kokeilee kahdesti. Ohjekirjaa sekoittaa jenkkityyliin hurjat määrät varoituksia. Sitten vielä käännöskukkaset ja se logiikka. Asiaakin sieltä toki löytyy. Olen ne kaikki lukenut ja koonnut yhteen itsellekin selkeämpään muotoon. Niin kuin ne ymmärsin.

Seuraavassa on käyttöohjekirjassa monessa kohtaa mainittuja ohjeita valoista. Pysäköintivalot eli parkit voi kytkeä molemmille puolille tai vain tien puolelle. Valinta tehdään vilkkukytkintä ja virta-avainta raplaten pysäköitäessä. Kaarreajovalot valaisevat kaarteessa vinosti ojaan päin, jos ajaa yli 15 kilometrin tuntinopeutta. Kulmavalot toimivat jyrkästi käännettäessä parkkipaikoilla. Ympäristövalot peilin alla valaisevat sivuille, kun kuljettaja on havaittu paikalla.Saattovalot valaisevat kotiintulijan tietä määräajan.

Suurin osa noista valoista on jäänyt kesäaikana näkemättä.

Päävalokytkimessä on peräti neljä plus yksi asentoa, joita virta-avain ohjailee. Auto-asento on automaattinen ajovalokytkentä. Asia selvä. Siinä ei kuljettajalla ole paljoa sanomista. Takavalot toimivat vain hämärässä tai sateessa. Jos toimivat. Valinta tunnistaa vastaantulijat ja taajamat ja vaihtaa pitkät puolivaloiksi. Näin kirkkaat Xenon-valot ja kuljettaja pidetään kurissa. On muuten vielä kokeilematta. Onko sitten lähivaloina puoli- vai huomiovalot tai päiväajovalot päättää auto ihan itse sään tai valoisuuden mukaan. Helpottaahan se.

O-asennossa, joka ei ole nolla-asento, auton avaimet ovat pääosassa; lähi-, parkki- ja sumuvalot palavat tai eivät. Virrat päällä varsinaiset ajovalot, siis päiväajovalot tai huomiovalot sen sijaan toimivat. Mitä mahtavat vastaantulijat nähdä? Käyttöohjekirjan logiikkaa tämäkin, vai mitä? Seisontavalo asennossa parkit ovat päällä vaikka virran katkaisee, virta päällä palavat myös päiväajovalot, jos jää istumaan paikalleen. Siis kirkkaat seisontavalot. Lähivalot palavat, kun virta on päällä, mutta sammuvat vasta kun virta-avain on poistettu virtalukosta ja kuljettajan ovi on läimäisty kiinni. Selvähän se. Sumuvalot ja vilkut ovat ihme kyllä aivan normaalit.

Suurin osa noista valoista on jäänyt kesäaikana näkemättä, mutta nyt on hyvä tilaisuus katsoa, että toimivatko ne todella noin. Vai miten? Osasiko katsastusmieskään kaikkia testata?

Valaisin edellisessä vasta auton ulkovaloja. Sisävalojen tarkastelu jatkunee pitkään, enkä edes halua nähdä kaikkia kojetaulun vikavaloja. En ikinä. Ensi kesänä opettelen käyttämään sitten kaikki ohjauspyörässä napottavat vipuset ja kytkimet.

Kirjoittaja on leppävirtalainen eläkeläinen.