Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Leppävirran vammaisneuvosto on huolissaan uuden hyvinvointialueen toiminnasta

Vuoden alusta toimintansa aloittavat uudet hyvinvointialueet, joiden tarkoituksena on laajentaa sosiaali- ja terveyspalveluita suuremmalle alueelle, kuin tähän asti. Tämä asia on jakanut runsaasti mielipiteitä jo nyt, erityisesti pienemmillä paikkakunnilla. Säilyvätkö sosiaali- ja terveyspalvelut oman kunnan alueella, vai täytyykö lähteä kauaskin saadakseen apua? Nämä asiat askarruttavat myös Leppävirralla ja herättävät keskustelua niin kuntalaisten, kuin kuntapäättäjienkin kesken.

Leppävirran vammaisneuvosto onkin huolestunut, miten tuleva hyvinvointialue aloittaa toimintansa, mitä tulee tapahtumaan Leppävirran terveyskeskukselle ja kuinka kuntalaiset saavat jatkossa apua terveydenhuoltoon liittyvissä asioissa.

Kuinka käy esimerkiksi avustajapalveluille, kun uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa ja henkilökohtaisista avustajista on nyt jo pulaa? Mitä tapahtuu esimerkiksi vanhusten palvelulle, kun hoitovastuu ei olekaan enää yksittäisillä kunnilla, vaan resursseja keskitetään uusiin sote-keskuksiin?

Näitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon, kun hyvinvointialueita lähdetään rakentamaan. Tarkoituksena hyvinvointialueilla olisi kuitenkin lisätä kansalaisten hyvinvointia, mutta nyt siinä uhkaa käydä juuri päinvastoin, kun kaikkia asioita ei ole otettu huomioon.

Ja millaiset seuraukset hyvinvointialueilla on pikkupaikkakunnille, kun kaikki palvelut on keskitetty vain isoimpiin kaupunkeihin? Ihmiset tulevat muuttamaan pikkupaikkakunnilta pois, koska kaikki palvelut on heiltä viety pois, ja tällä taas on negatiiviset vaikutukset pienten kuntien taloudelle ja elinvoimaisuudelle, kun kunnat pienenevät entisestään.

Eikä kaikilla ole mahdollisuutta lähteä kovinkaan kauas saadakseen perusterveydenhuoltoa, jos tarvitsee esimerkiksi avustus- ja/tai kuljetuspalveluita, eikä niitä ole kaikkialle saatavilla, syystä, tai toisesta.

Hyvinvointialueet jakautuvat myös pienempiin alueisiin, esimerkiksi Leppävirta, Joroinen ja Varkaus kuuluvat yhteen alueeseen, jolloin osa palveluista keskittyisi Varkauteen. Tässä tulee ongelmaksi ja huolenaiheeksi se, mitä esimerkiksi Leppävirran vammaispalveluille tapahtuu, kun palvelut siirtyvät muualle. Kuka asioista tulee jatkossa päättämään ja kuinka kauan päätöksiä saa odottaa, kun hyvinvointialue käynnistyy? Vaikuttaako tuleva vammaispalvelulain uudistus tilanteeseen? Miten suuri on sosiaaliasiamiehen vaikutusalue? Säilyykö paikka edelleen Kuopiossa, vai muuttuuko jotenkin? Näihin asioihin toivotaan pikapuoliin vastauksia ja että nämä asiat huomioitaisiin heti alusta alkaen.

3. joulukuuta vietetään Kansainvälistä Vammaistenpäivää, jonka teemana tänä vuonna on vammaisten henkilöiden itsenäinen asuminen ja sen mahdollistaminen.

Tämä teema on tärkeä vammaisten ihmisarvon kannalta, sillä myös heillä on oikeus elää niin itsenäistä elämää, kuin vain pystyvät. Tämäkin asia tulisi ottaa huomioon hyvinvointialueiden aloitusprosessissa.