Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.11.2022 Aika alkaa olla kypsä Leppävirran biokaasulle

Vuosi sitten julkistettu ajatus valmistaa Leppävirralla nestemäistä biokaasua raskaan liikenteen polttoaineeksi näyttää etenevän, kun lähialueen viljelijät ovat lähteneet alustavasti mukaan ja ovat valmiit toimittamaan tuotantoon tarvittavan määrän peltobiomassaa. Käytännössä tämä tarkoittaa heinää ja olkia. Lisäksi tiloilta tarvitaan karjanlantaa. Pääasiallinen biokaasun raaka-aine on kuitenkin pelloilta saatava massa yhdessä Riikinvoiman jätevoimalle kotitalouksista tulevan biojätteen kanssa. Niin pitkälle ei lajittelussa ole päästy, etteikö sekajätteen mukana olisi kompostoituvaa ainesta, mikä ei taas sovellu Riikinvoiman laitoksella poltettavaksi.

Nyt on näköpiirissä kasvun aikakausi.

Laitoshanke ei ole ainoa lajissaan, vaan Suomessa on enemmän tai vähemmän suunnitteluasteella ainakin kolme vastaavaa. Kotimaiselle ekologiselle polttoaineelle nähdään kasvavat markkinat, ja maailmantilanne näyttää avaavan niitä lisää.

Leppävirran kannalta kyse on myös onnellisesta sattumasta, kun Keski-Savon kuntien jätelaitos sijaitsee pitäjän eteläosissa. Pitkään puhuttiin vain kaatopaikasta, eikä ollut sanottua, että Itä-Suomen ensimmäinen kaukolämpöä tuottava jätteenpolttolaitos juuri sinne sijoittuisi. Kitee oli pitkään vahvana vaihtoehtona. Tärkeä rooli lopullisessa ratkaisussa oli Varkauden kaupungilla, joka oli valmis hyödyntämään voimalan tuottaman lämpöenergian kaukolämpöverkostossaan. Jos keskisavolaista jätettä ei nyt poltettaisi Riikinnevalla, niitä rahdattaisiin jonnekin muualle poltettavaksi.

Riikinvoiman voimala ja logistiset yhteydet puolestaan tukevat Wega Groupin biokaasuhanketta ja lisäksi vielä suurempaa metaanihanketta. Kotimaiselle uusiutuvalle energialle avautuu ilmastotavoitteiden myötä kokonaan uusia mahdollisuuksia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on puolestaan teroittanut omavaraisuuden merkitystä. Biokaasun käyttö Suomessa on jäänyt Suomen liikenteessä vähäiseksi, myös onnettoman jakeluverkoston ansiosta. Nyt on näköpiirissä kasvun aikakausi, jossa Leppävirta saa vahvistettua jalansijaansa uusiutuvien energiaratkaisujen soihdunkantajana.