Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.11.2022 Sote-keskukseen ei ole juuri sanomista

Leppävirralle ei rakenneta uutta sote-keskusta eikä paloasemaa ensi vuonna, eikä ole mitään takeita siitä, että niitä rakennettaisiin myöskään seuraavana vuonna. Mitään tietoa ei ole myöskään siitä, mikä taho ne tulee jossain vaiheessa toteuttamaan.

Leppävirralla on käytetty aikaa ja vaivaa uuden sote-keskuksen hahmotteluun. Tämä vaivannäkö on ollut turhaa. Niille suunnitelmille ei ole enää käyttöä. Kun päätöksenteko venyi venymistään, ehti myös päätösvalta asiassa siirtyä jo muualle. Toki se Leppävirran kunnan hankkeenakin olisi vaatinut sosiaali- ja terveysministeriön hyväksynnän ja näkemyksiä sairaanhoitopiiriltä, mutta paikalliset mahdollisuudet vaikuttaa hankkeen toteutukseen ja sisältöön olisivat olleet vielä jotenkin omissa käsissä. Se juna on nyt mennyt.

Palveluja tarkastellaan koko Pohjois-Savon näkökulmasta.

Nyt terveydenhuoltoa tarkastellaan koko Pohjois-Savon näkökulmasta, kuten hyvinvointialueella kuuluukin tehdä. Tässä tarkastelussa katsotaan ensin olemassa olevat kiinteistöt kuten Varkauden sairaala ja Kysin palvelut. Tämä on päivänselvää, kun kyseessä on nyt laaja kokonaisuus eikä yksittäinen kunta.

Leppävirran sote-keskus ja paloasema eivät ole laajan hyvinvointialueen päällimmäisinä murheina, eivätkä investointilistan kärkipäässä. Investointeina ne eivät tulisi olemaan kalleimmasta päästä, muttei niitä ole sen vuoksi helpompi viedä päätökseen saati toteutukseen. Päin vastoin, niitä on säästökuurin keskellä helppo lykätä.

Nähtäväksi jää myös se, millaisia mahdollisuuksia hyvinvointialueen valtuustolla on vaikuttaa yksittäisiin investointeihin ja miten enemmistö asiat näkee. Leppävirran suunnasta voidaan toki toiveita esittää.

Selvää on, että Leppävirralle tarvitaan uudet toimitilat niin paloasemalle kuin sote-keskuksellekin. Paloaseman tilatarpeiden suhteen ei ole ennakoitavissa näkemyseroja. Sote-keskus sen sijaan saattaa olla terveysasematyyppiä, sitten kun se jossain vaiheessa toteutuu. Siltä näyttää entistä vahvemmin.