Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 15.11.2022 Seurakunnan asioihin voi nyt vaikuttaa

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on ohi. Leppävirralla äänioikeuttaan käytti 12,3 prosenttia seurakuntalaista, tuntuvasti vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä, jolloin äänioikeutetuilla seurakuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa.

Seurakunta koetaan tärkeäksi. Leppävirtalaisista kuuluu kirkkoon suurempi osa kuin suomalaisista keskimäärin. Kuitenkin vain murto-osa seurakuntalaisista käy äänestämässä. Seurakunta on monelle läheinen muun muassa kirkollisten toimitusten kautta, mutta sen päätöksentekoa ei koeta läheiseksi.

Seurakunnan luottamushenkilöt ovat vastuullisessa ja tärkeässä työssä.

Seurakuntavaalit eivät ole herättäneet Leppävirralla minkäänlaista keskustelua, mikä näkyy myös laimeassa äänestysaktiivisuudessa. Ehdokkaat ovat pysytelleet pääsääntöisesti hiljaa. Esimerkiksi Soisalon Seudun yleisönosastoon ei yksikään ehdokas ole tarjonnut mielipiteitään ja näkemyksiään julkaistavaksi, ei ottanut kantaa seurakunnan asioihin eikä siihen, miksi seurakuntavaaleissa kannattaa äänestää.

Ehkä sanottavaa ei sitten ole, eikä minkäänlaista intoa julkiseen keskusteluun seurakunnan asioista ja tulevaisuudesta. Ehdokkaaksi saatetaan asettua muodon vuoksi luottaen siihen, että joku ääni joka tapauksessa heltiää. Niinpä innottomuus näkyy myös ennakkoäänestyksessä.

Listantäytteitä ei tarvita seurakuntavaaleissakaan. Kyse on edustuksellisesta päätöksenteosta. Seurakunta on veroja keräävä julkisyhteisö, jonka päätöksentekoon myös seurakuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa. Leppävirran seurakunta on merkittävä ja näkyvä toimija, eikä ole samantekevää miten sitä hallitaan ja kehitetään. Seurakunnan luottamushenkilöt ovat vastuullisessa ja tärkeässä työssä. Heidät valitaan vaaleilla, joissa seurakuntalaiset voivat käyttää äänioikeuttaan. Sunnuntaina siihen on vielä mahdollisuus.