Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eija Nissinen Nyt ajatusta tulevaisuuteen ja toivottavasti parempaan sellaiseen

Hieman mieleni pahoitin toimittaja Teemu Palkeisen tekstistä Soisalon Seudun toissa numerossa. Hän kritisoi hoitajia ja palkkavaatimuksia pohjattomaksi kassaksi kun ”tärkeää työtä tekevät”. Vastakohta-ammattina hän mainitsi kulmapubien työntekijät ja heidän tärkeytensä. En halua väheksyä pubien työntekijöitä, kaikki työ on tärkeää ja kaikkea työtä tulee arvostaa. Itse hoitajataustaisena tunnen työn ja sen haasteet. Hoitajapula ei ole pelkästään palkkapussista kiinni mutta työllä pitäisi tulla toimeen ja samalla saada muut työolosuhteet kuntoon. Eipä tästä enempää, mielipiteitä saa olla ja pitääkin, keskustelu avartaa.

Politikointi toisena aiheena pahoittaa mieleni. Miksi osa valtuutetuistakin kinaa keskenään ja kaivaa menneitä vuodesta toiseen? Vanhat jutut voisi jättää taakse ja toisten mollaamisen. Eikö olisi rakentavampaa miettiä oikeita asioita ja niiden hoitamista eikä kinata puolueiden kesken. Aluksi toisten nokittelu tuntui vitsille ja huumorille mutta ei sekään pitkänpäälle naurata, kun olisi paljon tärkeämpääkin mietittävää.

Kuntapäättäjänä olen kuulolla ihmisten huolista ja murheista. Monta isoa asiaa on tapahtunut muutaman vuoden aikana: korona, sota, energiakriisi, nato ja koko maamme turvallisuus.

Mitään edellä mainituista ei ole vielä selätetty. Korona tulee aaltoina aina uudestaan, sota jatkuu ja ihmisten kärsimykset, energiakriisistä on ennusteita, mutta emme tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan sen suhteen. Natoon liittyminen on vielä vaiheessa ja Venäjän suhtautuminen liittymiseemme on kysymysmerkki. Sabotaasia ja kyberhyökkäyksiä kohdistuu todennäköisesti maatamme kohtaan. Ihmeellisiä tietoturva ja tietoliikennekatkoksia on jo nähtävillä. Asiat huolestuttavat kuntalaisia, olemmeko varautuneet tarpeeksi. Miten kunnassamme on varauduttu häiriö- ja poikkeustilanteisiin? Miten hoidetaan asiointi sähkökatkosten aikaan, miten talot lämmitetään ja kaupan kassat toimivat? Tieto varautumisesta tuo turvaa, varautumissuunnitelmat tulisi päivittää ja tiedottaa että asiat ovat hoidossa, yksityiskohtia ei tietenkään tarvitse turvallisuussyistä kertoa. Kylillä voisi olla turvallisuusiltoja uudelleen ja päivittäen niitäkin tätä hetkeä ajatellen. Kuitenkin jokaisen tulee itse varautua omalta osaltaan häiriötilanteisiin, sähkö- ja tietoliikennekatkoksiin sekä kotivaraan.

Ydinvoimaloita en kannata, en luota niiden turvallisuuteen. Ydinjäte jo sinänsä on ongelma, jota en toivo tuleville sukupolville mietittäväksi. Edellinen ydinvoimalaturma on vielä mielessä ja Venäjä naapurina pelottaa. Ydinvoimalat olisivat helppo kohde saada tuhoa aikaan. Eikä tuo rakenteilla olevakaan kuulosta kovin lupaavalta, häiriöitä tuon tuosta.

Nyt ajatusta tulevaisuuteen ja toivottavasti parempaan sellaiseen. Hyvinvointialue aloittaa toimintansa vuodenvaihteessa. Hallinnon piti vähentyä ja hyvinvoinnin lisääntyä. Näyttää kuitenkin siltä, että taloudelliset vaikeudet ovat nähtävissä jo ennen virallista alkua. Ollaan kuitenkin positiivisella mielellä. Uudenvuodentoiveeni tulee olemaan rauhaa maailmaan ja uusi terveyskeskus Leppävirralle. Ei suuren suuri mutta sellainen, jota tarvitsemme.

Kirjoittaja on leppävirtalainen kunnanvaltuutettu (kd.)