Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 1.11.2022 Turhista neliöistä pitää päästä eroon

Leppävirran ammattikoulu hiljenee lopullisesti ensi keväänä. Teknisen toimen suunnitelmissa ollut määräaika saada talo kylmilleen jo vuodenvaihteessa ei toteudu nykyisten vuokrasopimisten irtisanomisaikojen puitteissa, ja tekninen lautakunta on käynyt asiasta keskustelua päällimmäisenä huolena yritysten toimitilakysymykset. Joka tapauksessa näkemys on se, ettei jo valmiiksi vajaakäytöllä olevana rakennukseen ryhdytä miljoonaremontteja toteuttamaan. Lämmityskulut nousevat tuntuvasti, mikä myös vauhdittaa tekemään kiinteistöratkaisuja.

Leppävirran kunta on toteuttanut kiinteistöstrategiaansa karsimalla turhia tiloja. Alapihan kartano ja Konnustupa ovat nostaneet profiiliaan tuntuvasti omistajanvaihdoksen jälkeen. Paukarlahden koululla on uutta toimintaa ja Paasonkalliolla maan suurin tatuointimuseo. Kaikkien kiinteistöjen myynti ei käy yhtä kätevästi. Tietolan koulu odottaa omistajaansa.

Jonon purkaminen alkaa Alapihasta ja Leivolasta.

Myynnin vaihtoehtona on purkaminen. Alapihan ja Sorsakosken koulun, lukion ja Leivolan perään lisätään nyt ammattikoulu. Vuosia menee ja euroja palaa, ennen kuin nämä kaikki ovat maan tasalla. Tosin linja-autoaseman tapaus osoittaa, että ihmeitäkin voi tapahtua.

Jonon purkaminen alkaa Alapihasta ja Leivolasta. Näihin urakoihin kunta varautuu ensi vuoden budjetissaan. Alapihaan tulee uusi paloasema ja Leivolan paikalle sote-keskus. Niiden valmistuminen jossain vaiheessa merkitsee nykyisten toimitilojen siirtymistä purettavien rakennusten pitkälle listalle.

Kunnan strategia päästä eroon kaikista ylimääräisistä toimitiloista on joka tapauksessa oikea. Joissakin tapauksessa kunnan on viisaampi myydä tyhjilleen jääneitä tiloja vaikka alle tasearvon kuin roikuttaa niitä käytön puutteessa vuodesta toiseen, jolloin kunto rapistuu ja mahdolliset ostajat harvenevat. Viisaampaa on, että kunta keskittyy yksinomaan niihin seiniin, jotka ovat palvelujen kannalta tärkeitä ja tehokkaassa käytössä, eikä niidenkään seinien tarvitse aina olla omia.