Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.10.2022 Kylätalojen kulut uhkaavat karata käsistä

Sorsakosken kyläyhdistys etsii rahoitusta Seuralan energiaremonttiin. Mansikka ry:n tuki kattaa melkein puolet mittavasta investoinnista, mutta loppusumma on kaavittava kokoon muista lähteistä.

Niinimäessä Seurapirttiä on aikomus pitää kylmillään silloin, kun tilaisuuksia ei järjestetä. Kurjalassa taas on kylätaloa remontoitu, mikä osaltaan parantaa myös rakennuksen energiatehokkuutta.

Kylätoimijoiden on syytä lyödä viisaat päänsä yhteen.

Energian hinnannousu rassaa kaikkia. Sitä raskaampi on rasitus, mitä enemmän on lämmitettävää. Pohjois-Savon kyläasiamies Merja on tullut tieto, että siellä joudutaan panemaan kylätalojen isot salit kylmiksi ensi talvena. Nämä kyläyhdistykset ovat jo saaneet tietää, että sähkölasku on tulossa niin suureksi, etteivät ne pystyisi sitä muuten maksamaan.

Kaija arvelee myös, että kaikki kyläyhdistykset eivät ole vielä edes heränneet sähkön hinnan nousulle ja sähkösopimuksen mahdolliseen umpeutumiseen.

Leppävirralla on tunnetusti aktiivisia kyliä, joista monella on toimintansa tukikohtana oma talo. Näiden rakennusten kunnossapito on vaatinut lukemattomia talkootunteja ja on kiinni yksinomaan kyläläisten omasta aktiivisuudesta. Kuluja on pyritty ja myös pystytty kattamaan vuokratuotoilla. Korona kirpaisi, kun monet kesähäät jäi pitämättä.

Nyt kustannusten nousu on sitä luokkaa, ettei sitä pikaisesti pysty kattamaan. Mansikka ry:n tarpeellisille tuille on kova kysyntää, mutta sitä saa vain remontteihin ja kehityshankkeisiin, ei ylläpitokustannuksiin. Leppävirran kunta on ollut kylien tukena ja myöntänyt avustuksia eri kohteisiin hakemusten perusteella, mutta päivänselvää on, ettei kuluja ryhdytä kunnan pussista rahoittamaan edes hätäapumielessä.

Kylätoimijoiden on syytä lyödä viisaat päänsä yhteen. Nyt entistä suurempaa roolia ottava Leppävirran kyläneuvosto on tarpeellinen toimielin, kun erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja punnitaan. Kylätalojen sulkeminen johtaa usein siihen, että kylätoiminta alkaa myös muuten hiipua. Siihen ei Leppävirralla ole varaa, kun kunta halutaan pitää vireänä ja elinvoimaisena myös tulevaisuudessa.