Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Voimaksi viikolle | Katsokaa taivaan lintuja

Viime sunnuntain Raamatun tekstit puhuivat meille Jumalan huolenpidosta. Evankeliumiteksti on kohta Jeesuksen vuorisaarnasta, jossa Jeesus kehottaa meitä katsomaan taivaan lintuja. Monelle lintuharrastajalle tämä on erittäin mukava kehotus. Linnut ovat mielenkiintoisia seurattavia ja kiehtova osa luomakuntaa. Esimerkiksi monen kirkon ympärillä kesäisin lentelevät tervapääskyt ovat melko ihmeellisiä luontokappaleita. Tervapääskyt ovat täysin sopeutuneita elämään ilmassa. Ne syövät ja nukkuvatkin lennossa. Pesästä lähdettyään nuori tervapääsky saattaa olla jopa kolmekin vuotta yhtäjaksoisesti ilmassa laskeutumatta kertaakaan. Melkoinen ihme siis.

Jeesuksen vuorisaarnan kehotus katsoa taivaan lintuja ei ole kuitenkaan pohjimmiltaan ohje lintubongaukselle. Jeesuksen sanat ovat meille esimerkki Jumalan huolenpidosta. Jeesus kehottaa olemaan murehtimatta ja ottamaan oppia taivaan linnuista ja kedon kukista. Myös Raamatun psalmeissa kuvataan Jumalan suurta huolenpitoa: ”Kun minä katselen taivasta, sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet asettanut paikoilleen – mikä on ihminen! Kuitenkin sinä häntä muistat. Mikä on ihmislapsi! Kuitenkin pidät hänestä huolen.” (Psalmi 8)

Jumalan suuri huolenpito velvoittaa myös meitä pitämään huolta tästä maailmasta. Pitämään huolta toisistamme ja pitämään huolta koko luomakunnasta, sen pienimmistäkin osasista ja jäsenistä. Raamatun luomiskertomuksessa kerrotaan, että ihminen on osa luomakuntaa. Ihmisen osa Jumalan kuvana on erityinen ja siksi myös ihmisellä on erityinen vastuu luomakunnassa. Luomiskertomuksessa todetaankin, että ihmisen tehtävä on viljelyn lisäksi myös varjella luomakuntaa. Se on nykypäivänä entistäkin tärkeämpi tehtävä.

Kaikkien kykypäivän haasteiden keskellä Jeesus kehottaa meitä kuitenkin olemaan murehtimatta liikoja. Murehtimalla ei maailmaa paranneta. Pikemminkin maailmaa parannetaan rukoillen ja työtä toistemme ja koko luomakunnan hyväksi tehden. Kuten vanha luostariviisaus meitä kehottaa: Ora et labora, rukoile ja tee työtä!

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan seurakuntapastori.