Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 27.9.2022 Isoa kalaa on houkuteltava Kalmalahdelle

Leppävirralla on sellainen matkailun, liikunnan ja vapaa-ajan keskittymä, joka hakee vertaistaan jopa valtakunnallisesti. Kalmalahden ja Vokkolan alueella on useita vetonauloja, jotka houkuttelevat matkailijoita. Valikoimaa riittää Vesileppiksestä Mansikkaharjuun, seikkailupuistosta vesipuistoon ja Kalmalahden pohjukassa reilut neljä vuosikymmentä toimineeseen matkailukeskus Unnukkaan. Hotellin, hiihtoareenan, jäähallin ja monitoimiareenan muodostama kokonaisuus on pitkän ja suunnitelmallisen kehitystyön tulos. Urheilukenttä ja tekonurmi luovat lisää liikuntamatkailun mahdollisuuksia.

Vuosi sitten käynnistetyssä Kasvua ja investointeja Vesileppiksen alueelle 2021–22 -hankkeessa pyritään kartoittamaan uusia toimijoita, jotka näkisivät kehitykselle mahdollisuuksia ja olisivat myös samalla valmiita sijoittamaan alueelle rahaa ja synnyttämään uutta yritystoimintaa.

Vokkolan aluetta on kehitettävä edelleen.

Hanke ei ole lajissaan ensimmäinen. Kalmalahden rantojen kehittämistä on ajettu hankevetoisesti jo vuosikymmenet, ja tulokset ovat kaikkien nähtävillä. Mahdollisuuksia on yhä, mutta nyt sijoittajat ovat varovaisia.

Korona kasvatti kotimaan matkailua, mutta toisaalta se merkitsi syvää notkahdusta joillekin matkailuyrityksille. Hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajan Timo Paasosen mukaan kasvu on mahdotonta, jos majoitustilat ovat pullonkaulana. Hotellikiinteistö vaatisi perusteellista päivitystä ja lisäksi tarvittaisiin uusia majoituspaikkoja.

Selvää on, että Vokkolan aluetta on kehitettävä edelleen. Kehityksen pysähtyminen merkitsisi auttamatta jäämistä muiden jalkoihin, ja siihen Leppävirralla ei ole varaa.

Uusien toimijoiden kartoittamista on syytä jatkaa ja samalla on käytävä läpi keinoja, joilla nykyisten toimintaedellytyksiä voidaan vahvistaa. Kunnan tehtävä on olla edistämässä näitä hankkeita. Ratkaisevassa roolissa ovat kuitenkin yksityiset sijoittajat ja matkailutoimijat. Isoa kalaa kannattaa pyytää.