Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Aho Juttu on taas maksumuurin takana, voisiko joku jakaa sen kaikkien luettavaksi?

Ja taas juttu maksumuurin takana, tästä jutusta vois ottaa pois maksumuurin, sen verran tärkeä ja kaikkia koskeva asia.

Tässä pari tyypillistä kommenttia Soisalon Seudun Facebook-seinältä. Facebookissa jaettu lehtijuttu kiinnostaa. Kun sitä klikkaa, näkee kuvan ja pari ensimmäistä lausetta. Sen jälkeen tulee kysymys, haluatko lukea koko jutun. Digin tilaaja saa lukea juttuja rajattomasti.

Lehdentekijästä tuntuu mukavalta, kun jutut kiinnostavat ja niitä halutaan lukea. Tietää tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus.

Silti lienee paikallaan taas kerran kirjoittaa muutama sana tästä maksumuurista, josta tunnutaan aina kyseltävän,

Digijutut ovat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vain tilaajille. Linkki ohjaa tilaamaan, ja se käy kätevästi.

Soisalon Seudun paperilehden lukijalla ei tällaista ongelmaa ole, kun vain ottaa digitunnukset käyttöön. Asiakaspalvelussamme neuvotaan, kuinka se tapahtuu. Jos jollakulla tilaajalla ei niitä ole käytössään, niin kannattaa kipin kapin tarttua toimeen. Verkossa on ajantasaista sisältöä ja lisäksi enemmän tarjottavaa kuin perinteisessä paperisessa lehdessä.

Lehdenteko on liiketoimintaa. Ilmaisjakelulehdellä ansainta perustuu ilmoituksiin. Meillä tilattavilla sekä ilmoituksiin että tilauksiin. Soisalon Seutu perustettiin 60 vuotta sitten Leppävirta-lehtenä, ja alusta pitäen kyse on ollut tilattavasta lehdestä. Tilaaja ylittää maksumuurin maksaessaan tilauslaskun. Joku yksittäinen saattaa ostaa irtonumeron, ja siinäkin on kyse maksumuurin ylityksestä, kun raha vaihtaa omistajaa.

Sama pätee verkossa. Tilaaja saa sisällöt käyttöönsä. Tilaajillemme me tätä lehteä teemme, sekä paperisena että diginä.

Joskus näkee semmoistakin, että lehtijuttuja jaetaan sosiaalisessa mediassa, pääsääntöisesti Facebookissa. Kiintoisa juttu halutaan tarjota kaikkien luettavaksi vaikkapa ottamalla siitä valokuva ja julkaisemalla se Facebook-ryhmässä.

Tähän tarvitaan lupa tekijänoikeuden haltijalta, tässä tapauksessa lehden kustantajalta. Uutismedian liitto kertoo pelisäännöt omilla nettisivuillaan selkeästi. Tämän mukaan painetun lehden tai näköislehden jutuista otettujen valokuvien ja kuvakaappauksien tai maksumuurin takaa kopioitujen juttujen jakamiseen verkkosivuilla tai sosiaalisessa mediassa tulee saada lupa alkuperäiseltä julkaisijalta.

Myös juttuun haastatellun tai muuten jutussa osallisena olleen on pyydettävä lupa jutun jakamiseen.

Verkkolehden juttuja on sallittua jakaa käyttämällä lehden tarjoamia jakopainikkeita tai lähettämällä jutusta linkin, joka ohjaa lukijat lehden verkkosivuille. Juttua saa kopioida yksityiseen käyttöön, mutta tämä rajoittuu lähinnä omaan perheeseen, ei esimerkiksi omiin Facebook-kavereihin.

Juttua saa myös siteerata, mutta vain osin. Kokonaisen artikkelin kopioinnissa ja levittämisessä ollaan luvattomilla teillä.

Näiden sääntöjen rikkomisessa on kyse tekijänoikeusrikkomuksesta, josta on säädetty tekijänoikeuslaissa. Pahimmassa tapauksessa kyse on tekijänoikeusrikoksesta.

Turvallisinta on jakaa jutun linkki ja ohjata lukijat lehden verkkosivulle. Maksumuurin ylitys käy siellä helposti.