Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Antti Aho Keskusta lähti eduskuntavaaleihin kaksilla rattailla

Lauantai vahvisti asetelmia, joissa ensi kevään eduskuntavaaleihin lähdetään. Demarit kokoontuivat Kuopiossa, keskusta Pielavedellä. Kuopiossa ei listalle nostettu leppävirtalaisnimeä, mutta Pielavedellä niitä nousi kaksin kappalein.

Tällaista tilannetta ei ole hetkeen ollutkaan. SDP:llä ei ole Leppävirralta ehdokasta. Keskustalla heitä on kaksi.

Timo Ripatti ei parisen vuotta sitten haikaillut takaisin kunnallispolitiikkaan, mutta tilanteet muuttuvat ja samoin ihmisen mieli. Paluu kolmen vuosikymmenen jälkeen oli komea, kun Ripatti nousi kuntavaalien äänikuninkaaksi 218 äänen turvin ja sai Leppävirralta ainoana yli 200 ääntä. Kauas hänestä ei jäänyt toiselle kaudelleen kunnanvaltuustoon päässyt Auli Piiparinen. Hän sai kuntavaaleissa 189 ääntä.

Piiparisella on ollut nostetta puolueen sisällä. Keväällä 2019 hän yritti ensimmäistä kertaa eduskuntaan ja sai 1 827 ääntä. Tällä saalilla ei hipoiltu vielä varapaikkoja, mutta selvää oli, ettei yritys jää viimeiseksi.

Kun molemmat ilmaisivat halunsa pyrkiä eduskuntaan, oli Leppävirran keskustalla hankala tilanne, ja joillekin se on sitä edelleen. Kummallakin on kannatusta, mutta toisaalta arvelutti, onko kahden ehdokkaan taktiikka mitenkään viisas. Tosin kolmaskin oli tyrkyllä, mutta yllätyskorttina vedetty Juho Satti ei ehdokkaaksi päässyt.

Puolueen piiri osoitti lauantaisella päätöksellään, että kentällä on tilaa. Esimerkiksi Hannakaisa Heikkisen ja Anu Vehviläisen äänet ovat uusjaossa.

Leppävirrallakin tilaa vapautui, kun SDP:n Anne Aholainen ilmoitti, ettei asetu ehdolle. Viime eduskuntavaaleissa ensikertalaisena komeat 2 210 ääntä saanut Aholainen on tarttunut tiukasti hyvinvointialueen asioihin, missä riittää varmasti tekemistä.

Aholaisen ääniä ohjautuu varmasti Varkauden suuntaan Timo Suhoselle ja Joroisiin Sari Järnille, mutta niitä riittää myös muille. Yhä suurempi osa äänestäjistä antaa äänen ehdokkaalle, ei puolueelle.

Muista leppävirtalaisnimistä eduskuntavaaleissa ei ole vielä täyttä varmuutta. Vasemmistoliiton Kaisa Korhoselle kerta olisi neljäs. Hänen varkautelainen puoluetoverinsa Matti Semi on ilmoittanut tähtäävänsä kolmannelle kaudelleen.

Vaalipiirissä riittää otettavaa. Avainkysymyksenä on saada heräteltyä nukkuvat äänestäjät ja kerättyä mahdollisimman paljon liikkuvia ääniä. Savo-Karjalan vaalipiirissä äänestysprosentti oli viime eduskuntavaaleissa rapiat 65, ei siis niin onneton kuin kuntavaaleissa. Kasvun varaa olisi.

Leppävirralla on juhlakahveja juotu vaali-iltana edellisen kerran alkuvuodesta 1972. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli hajottanut eduskunnan edellisvuoden lokakuussa.

Näissä vaaleissa Pentti Pekkarinen uusi paikkansa. Vehmersalmen Räsälässä Kieluajärven rannalla varttunut Pekkarinen nousi sosiaali- ja terveysministeriksi Paasion kakkoshallitukseen. Vuoden 1958 vaaleista alkanut ura katkesi tästä kolmen vuoden päästä auto-onnettomuudessa.

Pekkarista ennen yhden kauden eduskunnassa ollut Lauri Solla ei kyennyt yrityksistä huolimatta paluuseen. Pekkarisen jälkeen ei Leppävirralta ole eduskuntaan päästy, mikä kertoo ponnettomuudesta. 1999 vaaleissa Joroisistakin nousi kaksi kansanedustajaa.

Jokohan nyt olisi aika?

Menestystä Aulille ja Timolle, ja myös muille mahdollisille leppävirtalaisehdokkaille!