Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle | Etsikkoaikoja

Tunnemme käsitteet etsikkoaika ja aikaikkuna. Kyseessä on aika tai ajanjakso jonka sisällä pitää tehdä päätös tai saattaa päätökseen jokin asia. Samantapainen termi löytyy urheilun puolelta, jossa joukkueurheilijoilla on vaihtoikkuna, jonka aikana voi vaihtaa joukkueesta toiseen. Ja toisena vastaavantyyppisenä esimerkkinä, jotkut tarjoukset saattavat sisältää aikarajan, jonka jälkeen tarjous ei enää ole voimassa. Ajatus erityisestä valinta-ajasta on siis tuttu monesta yhteydestä.

Yksittäisen ihmisen elämän aikana näitä aikaikkunoita on elämän eri vaiheissa monenlaisia, kuten esimerkiksi opiskelupaikan tai työpaikan valinta.

Työhön ja opiskeluun liittyen puhutaan kutsumuksesta, aivan erityisesti kutsumustyöstä puhutaan esim. hoivatyöhön ja kirkon työhön liittyen kutsusta seurakuntatyöhön, lähetystyöhön, erityistehtäviin kirkon tai seurakunnan palveluksessa. Päätöstä lähteä tuolle tielle edeltää aina pohdinta-aika ja usein päätökselle on määräaika, hakuaika, jonka takia on helppo ymmärtää, että päätös on nyt tehtävä suuntaan tai toiseen.

Toisinaan voi käydä niin, että ei huomata, että juuri nyt on aika tehdä päätöksiä ajankohtaisten asioiden suhteen. Ei ymmärretä, että eletään etsikkoaikaa, tärkeiden päätösten aikaa. Tällaisia aikoja ovat vaikkapa sotia ja konflikteja edeltävät ajat, jolloin osa valppaista aikaansa seuraavista ihmisistä ymmärtää, että on aika tehdä päätöksiä, mutta osa ei näe tai halua nähdä ajan merkkejä tai kuulla ilmoille nostettua huolta. Sama on myös muiden maailmanlaajuisten kriisien tai ilmastotoimiin ryhtymisen kanssa. Vaikeus on siinä, ettei tällaisille asioille ole olemassa selvää määräaikaa. Kun tilanne sitten on niin sanotusti päällä, voi ymmärtää, että jotain olisi pitänyt tehdä. Jälkikäteen on helppo nähdä, miten tapahtumat etenivät. Mutta silloin on usein jo myöhäistä toimia. Toisaalta silloin saattaa aueta uusi aikaikkuna toimia siinä tilanteessa, jotta kriisistä päästäisiin eteenpäin. Toimia niin, että esimerkiksi sota saataisiin päättymään mahdollisimman vähin vahingoin tai ilmaston muuttuminen saataisiin ainakin hidastumaan, niin että ehditään keksiä uusia teknisiä ratkaisuja.

Joissakin asioissa taas ihmisellä tulee elämässä eteen uusi mahdollisuus tehdä valinta tai vaihtaa suuntaa, moni on esimerkiksi vaihtanut uraa aikuisiällä, alkanut opiskella uutta alaa. Teologisessa opiskellessani siellä oli useita meitä toiseen ammattiin valmistuvia. Moni tällaisessa tilanteessa toteaa, että kaikella koetulla on ollut merkityksensä ja vaikutuksensa ja mikään koettu ei mene hukkaan uudessakaan työtehtävässä ja ammatissa. Jumala voi käyttää kaiken, historian tapahtumat ja eletyn elämän, oman valtakuntansa hyväksi.

Tärkein kutsu ja valinta ihmisen elämässä liittyy kutsuun tulla opetuslapseksi. Opetuslapseuteen meidät on jo kasteessa liitetty ja kutsuttu ja siihen voi joka päivä vastata myönteisesti. Hyvä muistaa Raamatun sana: Juuri nyt on oikea hetki, juuri nyt on pelastuksen päivä.

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan kirkkoherra.