Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.8.2022 Paikalliset vahvuudet esiin matkailussa

Kesälomakausi alkaa olla lopuillaan. Lomamatkailijoita näkee vielä tien päällä ja avoinna olevissa kohteissa, mutta valtavirta tyrehtyi heinäkuun lopussa ja koulun alkamisajankohta hiljentää matkailua entisestään.

Leppävirran matkailukohteissa oli varsin hyvä kesä. Muumien parissa haki kesähelteillä viilennystä noin 30 000 matkailijaa. Seikkailupuistossa asiakasmäärä on 5 000–6 000 kävijän haarukassa. Ensimmäistä kesäänsä auki ollut vesipuisto poimi omansa matkailijavirrasta ja vastarannalla Mansikkaharjussa kirjattiin useita yöpymisiä kesän mittaan. Konnustuvan ja Soukan Kukkokievarin tapaiset kohteet löytävät kävijänsä.

Leppävirralle jäävillä matkailueuroilla on merkitystä.

Matkailuyrityksillä on takanaan raskaita aikoja täysin ennakoimattoman koronakurimuksen takia. Se vaihe on nyt selätetty. Nyt on aika katsoa eteenpäin ja ryhdyttävä kehittämään matkailua entistä pontevammin. Korona käänsi katseet kaukomaiden lomakohteiden sijaan Suomeen. Se avasi monen silmät, kun yleensä lähikohteille on tavattu olla sokeita.

Myös talouskehitys suosii lähimatkailua. Inflaatio nakertaa ostovoimaa. Sähkön hintakehitystä arvaillaan monessa kotitaloudessa pelonsekaisin tuntein. Polttoaineen hinta ei näytä hetken huojennuksesta huolimatta laskemisen merkkejä pitkällä tähtäimellä. Tässä tilanteessa joudutaan säästämään monista ei-pakollisista menoista, kuten esimerkiksi matkailusta. Lähimatkailu ei vaadi isoa budjettia. Kohteiden vaan pitää olla tiedossa. Paikallisten retkeilyreittien kehittämishanke on tässä tilanteessa enemmän kuin paikallaan. Sekä melonta- että maastopyöräilyreitistöön on paljon valmista olemassa. Kohentamisen ja päivityksen myötä alueelle saadaan uusi matkailukohde suhteellisen helposti.

Ennen koronaa Leppävirralla puhuttiin suurista matkailutavoitteista. joiden mukaan Leppävirrasta halutaan Suomen nopeimmin kehittyvä hyvinvointi- ja liikuntamatkailukohde tällä vuosikymmenellä. Tavoite tuntuu kovalta, varsinkin kun se vaatii asiaan uskovia investoijia.

Joka tapauksessa kehitystä on tapahtunut vuosi vuodelta. Näin pitää ollakin. Leppävirralle jäävillä matkailueuroilla on merkitystä.