Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Voimaksi viikolle | Tie, totuus ja elämä!

Tämän viikon kirjoituksissa puhutaan siitä, miten kristittyjen tulisi erottaa totuus ja erehdys toisistaan elämänsä eri tilanteissa. Karkeasti sanottuna tilanteisiin liittyy se, kun ihminen ajattelee tai tuntee, että jokin opetus tai hengellinen kokemus on väärä. Raamattu opettaa, kuinka ihmisen tulisi koetella kaikkea ja pitää vain se, mikä on hyvää.

Tämän päivän pyhät kirjoitukset antavat hyviä neuvoja siihen, miten tällaisissa tilanteissa tulisi toimia konkreettisesti. Mutta Raamattu antaa itse asiassa vielä yhden selkeämmän neuvon, ja se on yksinkertainen: kuinka Jeesus on tie, totuus ja elämä. Kristitty voi siis Jeesuksen kautta parhaiten koetella asioita elämässään kristillisen opetuksen ja hengellisen kokemuksen valossa. Jeesus itse on ollut meille esimerkki kristillisestä elämästä. Tähän voidaan siis tiivistää myös tämä totuuden ja erehdyksen näkökulma. Ymmärrettävästi Vanhan testamentin lukijoille tämä ei ollut vielä mahdollista, mutta nyt se on!

Jeesusta voidaan siis käyttää esimerkkinä, tulkita erilaisia asioita. Hänen elämänsä ja tekonsa löytyvät Raamatun sivuilta ja niitä on tulkittu luterilaisella tavalla luterilaisissa tunnustuskirjoissa. Jeesuksen elämästä kerrotaan myös muualla, mutta sitä tulee tulkita näiden valossa.

Tätä parempaa loppua on vaikea kuvitella.

Karkeasti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi miettiä, mitä Jeesus tekisi tai ajattelisi sinun tilanteessasi juuri nyt. Tämä on hyvä esimerkki esimerkiksi suhteessa omaan elämääsi, elämän todellisuuteen, hengen todellisuuteen, lähimmäisesi tilanteeseen tai maailman tilanteeseen. Tähän liittyen voit arvioida myös muuta tietoa maailmasta, joka on usein hyvin rajallista. Tämä antaa meille parhaan esimerkin, selkeän ja yksinkertaisen. Mitä kaikki tämä opetus siis kertoo Hänestä tai mitä opetus kertoo Hänen kauttaan? Miten tämä puolestaan liittyy muuhun tietoon? Tästä saamme myös hyvän raamatuntulkintaperiaatteen, jota monet hyvät luterilaiset teologit käyttävät. Karkeasti ottaen voimme siis sanoa, että Jeesus avaa Raamatun.

Kun siis sinä, ystävä, olet elämäntilanteessa, jossa tulkitset vaikeita tilanteita etkä tiedä, miten niitä hahmottaa, ota Jeesuksen esimerkki ohjenuoraksesi ja mieti hänen kauttaan Jumalan Sanan ja tunnustuskirjojen opetuksen valossa, mihin suuntaan elämänpolun tulisi osoittaa. Lisäksi tämä tie osoittaa myös johonkin paljon muuhun, sillä sanotaan, että Jeesus ei ole vain totuus, vaan myös tie ja elämä! Toisin sanoen hän on myös seuralainen, tie ja elämä Jumalan luo, iankaikkiseen elämään! Tätä parempaa loppua on vaikea kuvitella.

Ota siis Hänet matkakumppaniksesi, usko Häneen, niin pääset kiinni tähän totuuteen, jonka kautta sinulle avautuu myös tie ja elämä!

Ole siunattu!

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan seurakuntapastori.