Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mitä meillä on käsissämme? – Nuorten päihteidenkäyttö Leppävirralla on jo hälyttävää

Kun taas käynnistämme yhteiskuntaamme kesälomien päätyttyä ja olemme hyvin levänneitä, onkin aika katsastaa mitä meillä on edessämme. Tai oikeastaan voidaan todeta jo, että käsissämme.

Yle kirjoitti heinäkuun alussa jutun Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus EMCDDA:n uusimmasta huumeraportista, josta selviää Suomen johtavan tilastoja alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa, kun verrataan Euroopan unioniin, Norjaan ja Turkkiin.

Tähän meidän kaikkien tulisi nyt viimeistään herätä. Päihteidenkäyttö nuorten keskuudessa myös Leppävirralla on jo hälyttävää ja päihdyttävien aineiden saanti on koko ajan vain helpompaa.

Tämä on meidän kaikkien asia. Huoltajien, koulujen henkilökunnan, nuorisopalveluiden, sosiaalitoimen ja jopa ystäväpiirin pitäisi kerätä rohkeutta puuttua jo pienempiin nuoressa näkyviin muutoksiin. Tämä voi olla myös ennaltaehkäisevää, etteivät ongelmat pääsisi kasvamaan.

Toivoisin kaikille meille rohkeutta nähdä myös Leppävirran päihdetilanne ja tunnustaa olemassa oleva ongelma.

No mitä tämä asia sitten vaatii? Ainakin niitä kuuluisia resursseja ammattilaisille, lisäkoulutusta lasten ja nuorten kanssa työskenteleville päihdetyöstä, mutta myös rohkeutta.

Rohkeudesta haluan kirjoittaa sen vuoksi, koska se on ensisijainen keino siihen, puututaanko ongelman nähtyään asiaan, vai ajatellaanko, että jospa joku muu uskaltaisi ja osaisi asiaan puuttua.

Puuttuminen vaatii voimia ja aikaa, joten pelko voimavaroista saattaa mietityttää.

Lisäksi saattaa tulla tunne omasta osaamisestaan. Myös rohkeutta vaaditaan kohdata mahdollinen häpeä, joka usein ensimmäisenä on vanhemmilla mielessä, kun heille selviää nuoren päihteidenkäyttö. Sitä tulee pohdittua vanhempana, mistä tämä kaikki johtuu.

Sen vuoksi tarvitsemme laaja-alaista tukea koko perheelle, joka tukee koko perheen prosessia nuoren rinnalla toipumisen tiellä. Ei ole häpeä auttaa nuortaan, se on rohkeutta ja rakkautta.

Toivoisin kaikilta kunnan päättäjiltä myös rohkeutta nähdä tämä tilanne ja mahdollistaa resursseja eri aloille tukeakseen ja mahdollistaakseen ammattilaisille tehdä laadukasta työtään.

Lisäksi toivoisin kaikille meille rohkeutta nähdä myös Leppävirran päihdetilanne ja tunnustaa olemassa oleva ongelma. Jokainen nuori on tärkeä.

Paljon voimia, iloa, terveyttä sekä rohkeutta uuteen lukuvuoteen kaikille leppävirtalaisille!

Leppävirran Vasemmiston puheenjohtaja