Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 2.8.2022 Kyläneuvostoa ei ole syytä ajaa kokonaan alas

Leppävirta tunnetaan elävistä ja omaleimaisista kylistään. Kahta samanlaista ei löydy, vaan jokaisella kylällä on ominaispiirteensä, ajatellaanpa vaikka Pohjois-Savon vuoden kylinä palkittuja Soinilansalmea, Sorsakoskea, Kotalahtea ja Timolaa. Vireää kylätoimintaa löytyy laajan kunnan jokaiselta kolkalta Paukarlahdesta Sarkamäkeen, Kurjalasta Länsi-Saamaisiin. Yksittäisten kylien maininta ei tee oikeutta kokonaisuudelle, jonka merkitys verkostona voisi olla huomattavasti enemmän kuin pelkästään osiensa summa.

Leppävirralla on oltu monessa mielessä kylätoiminnan uranuurtajia. Kyläneuvosto syntyi kylien yhteiseksi sateenvarjoksi ja epäviralliseksi toimielimeksi muun muassa Leppävirran kunnan suuntaan. Valtakunnallista tunnustusta saanut toiminta on viime vuosina vain kuivunut kokoon. Puheenjohtajaksi valittu Arja Huovinen on sitä mieltä, ettei nykymallilla voi enää jatkaa.

Toiminta kaipaa uusia tuulia ja innostusta.

Syitä hiipumiseen on varmaan monia. Leppävirran kunnan sivuilla näyttää tuorein kyläneuvoston muistio olevan kuluvan vuoden kesäkuulta. Koronasulkujen aikaan oli kylätoiminta lamaannuksissa. Kyläneuvoston toiminnan ei olisi tarvinnut olla, sillä etäkokoukset ovat arkipäivää myös kylätoiminnassa kautta maan. Päin vastoin vertaistuki kylien kesken olisi tuossa vaiheessa voinut olla vähintäänkin paikallaan, ja erilaisten yhteishankkeiden virittämiselle olisi ollut hyvin aikaa.

Nyt kaivataan linjanmuutosta. Kyläneuvostoa ei kannata heittää romukoppaan, mutta toiminta kaipaa uusia tuulia ja innostusta. Toivon mukaan elokuun lopun keskustelutilaisuudessa nousee esiin raikkaita ja uusia ideoita. Kun aikoinaan muun Suomen kylät kävivät hakemassa toimintamalleja Leppävirralta, saattaa nyt olla viisainta toimia päinvastoin ja katsoa toimivia vaihtoehtoja muualta maasta.

Elävä kylä on kunnalle kullanarvoinen asia. Kylän aktiivisuus on kiinni vain ja ainoastaan asukkaista, heidän asenteestaan ja talkoohengestään sekä halusta toimia yhteisen hyvän eteen oman asuinympäristön puolesta. Sama pätee kyläneuvoston toimintaan.

Artikkelia korjattu 2.8. klo 10.20. Kyläneuvoston tuorein kokousmuistio Leppävirran kunnan sivuilla on tämän vuoden kesäkuulta, eikä vuodelta 2018, kuten artikkelissa alun perin väitettiin.