Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.7.2022 Pitäisikö viitostien remontti paloitella?

Tietyöt kuuluvat kesään. Leppävirralla Kurjalantie saa vihdoin viimein uuden päällysteen ja myös Heinävedentien päällystyksen loppuosa tulee tarpeeseen. Myös viitostien pintaa kelpaa taas ajella. Uusintapäällystys Varkaudesta Humalajoelle saakka on vähintäänkin paikallaan. Valtatiellä on niin paljon liikennettä, että vajaat kymmenen vuotta sitten tehty päällyste on monin paikoin heikossa kunnossa. Kunnollinen pinta on vähintä, mitä viitostien liikenneluokituksella voi edellyttää.

Viitostien isompi remontti onkin sitten asia erikseen. Nikkilänmäeltä Humalajoelle on valmiit suunnitelmat, mutta rahoituksen järjestyminen on vaikea asia. Kysymyksessä on mittava investointi, jonka kustannusarvio kieppuu 120 miljoonan euron tietämissä.

Rahoituksen saamiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä laajalla rintamalla.

Valtatie 23:n remonttia Varkaudesta Joensuun suuntaa on toteutettu onnistuneesti palasina. Pari viikkoa sitten remontin alta vapautui Kurolantien ja valtatie 23:n liittymä. Tällaiset oleellisesti liikenneturvallisuutta parantavat tietyöt ovat äärimmäisen tärkeitä paikallisesti alueen asukkaille. Samalla ne poistavat valtatien käyttäjiltä riskipaikkoja.

Olisi kyllä syytä harkita, pitäisikö viitostien remonttia viedä eteenpäin esimerkiksi Leppävirran ja Kuopion välillä samaan tapaan.

Kun yksi osuus on korjattu, raha liikenee yleensä helposti seuraavalle palaselle. Tierahoille on niin paljon ottajia, että isoja, yli sadan miljoonan euron potteja joutuu odottamaan pitkään. Kun yksi osuus on korjattu, raha liikenee helpommin seuraavalle palaselle.

Rahoituksen saamiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä laajalla rintamalla.

Samaan aikaan pitää viedä eteenpäin tiesuunnitelmia, että ne ovat toteutusta vaille valmiit sillä hetkellä kun rahoitusta ennen pitkää järjestyy, toteutettiin tieremontti sitten osissa tai yhtenä isona kokonaisuutena.