Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Kenelle lopulta tunkki kuuluu

Kylmät väreet kulki kehoni läpi luettuani kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Nykäsen kolumnin 28.6. ilmestyneessä Soisalon Seudussa, jossa hän kommentoi hoitajamitoitusta ja sen tarpeellisuutta. Miten joku pystyy suhtautumaan noin välinpitämättömästi ja kylmästi hoivaa ja hoitoa tarvitseviin ihmisiin sekä heidän hoitajiinsa. Pekka Nykäsen suurin hätä oli pörssiyhtiöistä ja heidän muutamista tyhjistä vuoteista. Yli kahdenkymmenen vuoden kokemuksella hoitajan työstä voin vannoa, että hoitajamitoitus lakiin oli välttämätön toimenpide. Yrityksillä, kolmannella sektorilla ja kunnallisella olisi ollut mahdollisuus palkata riittävä määrä hoitajia sekä avustavaa henkilöstöä. Näin ei tehty, joten hoivakriisi oli edessä. Pörssiyhtiöt Esperi ja Attendo olivat etulinjassa ongelmineen liian pienen henkilöstömäärän vuoksi.

Mitoitusta yritettiin saada lakiin noin kymmenen vuotta sitten peruspalveluministeri Maria Guzeninan johdolla. Muistaakseni silloin tavoiteltiin 0,5 mitoitusta. Silloisen hallituksen pääministeripuolue kokoomus vastusti mitoitusta. Jos kokoomus ei olisi vastustanut lakiesitystä, niin nyt eläisimme aivan toisenlaisessa tilanteessa. Ihmiset saisivat laadukasta hoivaa. Hoitajan ammatti olisi ollut houkutteleva vaihtoehto nuorille ja alaa vaihtaville. Emme todennäköisesti kärsisi nyt näin pahasta hoitajapulasta.

Kotihoito ei todellakaan yski, kuten Nykänen väittää.

Uskallan myös väittää, että niissä hoivapaikoissa, joissa johtaminen ja työhyvinvointi on kunnossa, saadaan tekijöitä. Hyvänä esimerkkinä voin mainita kuntamme kotihoidon, jossa suuret ongelmat johtamisessa ja työhyvinvoinnissa on saatu kuntoon. Esimiehen puhelimeen tulee suorastaan kyselyjä vapaista työpaikoista. Ilo, hymy ja nauru on palannut arkeen. Kotihoidon ongelmista puhuminen ei ollut turhaa, vaikka allekirjoittaneen tuomaa viestiä vähäteltiin juuri sieltä valtuustosalin oikeasta reunasta ja eipä keskiosastakaan juurikaan ymmärrystä saanut. Johtavassa asemassa oleva henkilö lisäksi syytti minua riidankylväjäksi ja työpaikkakiusaajaksi.

Kotihoito ei todellakaan yski, kuten Nykänen väittää. Nykäsen kanssa olen samaa mieltä siitä, että vuodeosastolla joudutaan odottamaan aivan liian pitkään hoivapaikkaa. Virrankodin rakentamispäätöstä tehdessämme yritimme saada 30 hoivapaikkaa enemmän, kun lopulta rakennettiin. Asiasta äänestettiin ja kuinka ollakaan, sieltä oikealta puolelta ja keskeltä taas vastustettiin.

Joten Pekka Nykänen. Pidä tunkkisi.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja SDP