Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 5.7.2022 Asumisen mahdollisuuksia on rummutettava

Leppävirta esittäytyy vapaa-ajanasukkaille tämän viikon toritapahtumassa, jonka taustavoimina ovat kunta, Leppävirran Yrittäjät ja Maaseudun uudet asumisratkaisut (MASU) -hanke. Tapahtumaan on erityisesti houkuteltu paikkakunnalla kesälomaansa viettäviä. Vakituiset asukkaat ovat luonnollisesti tervetulleita. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, mitä kaikkea kotikunnassa tapahtuukaan.

Leppävirta on terävöittänyt strategiaansa ja vetovoiman parantamiseksi pyritään tekemään töitä, kuten kaikissa tulevaisuuteen katsovissa kunnissa. Uusia asukkaita on houkuteltava, sillä kunnan ikärakenne muuttuu koko ajan huolestuttavaan suuntaan. Väki vanhenee ja kuolleiden määrä peittoaa mennen tullen syntyneiden määrän. Muuttoliikettä on molempiin suuntiin, mutta ratkaisevaa muuttovoittoa ei ole kirjattu.

Asuinpaikkana Leppävirran kannattaa mainostaa itseään yhä näyttävämmin.

MASU-hanke esittelee asuinmahdollisuuksia sekä taajamista että maaseudulta. Samalla esitellään työpaikkoja. Osaavasta työvoimasta on todellinen pula. Tämän ovat tuoneet näyttävästi julki niin teollisuusyritykset kuin julkinen sektorikin. Töitä olisi, mutta uusia tekijöitä ei.

Leppävirralla on hyvä sijainti Kuopion ja Varkauden välissä. Pendelöintiä tapahtuu ristiin rastiin. Asuinpaikkana Leppävirran kannattaa mainostaa itseään yhä näyttävämmin. Uusia mahdollisuuksia on, muun muassa Timolan kaavamuutos toi yli sata uutta rakennuspaikkaa lisää. Monipuolisesta tonttitarjonnasta on pidettävä huoli, mutta samalla on panostettava entistä laadukkaampaan vuokra-asumiseen, jotta kynnys paikkakunnalle muuttamiseen pysyy matalana.

Paljon on vuosien varrella puhuttu myös vapaa-ajan asuntojen tehokkaammasta muuttamisesta vakituisiksi asunnoiksi. Liikehdintää on, mutta ei ehkä siinä määrin kuin on kuviteltu. Jos kiinteistönomistajilla on tähän haluja, on kunnan syytä pitää kynnys matalana.