Erkki Hynninen | Kuntastrategian portailla kohti paratiisia

Kevätkauden viimeisessä valtuuston kokouksessa hyväksyttiin strategia tuleviksi vuosiksi. Strategialla luotiin askelmerkit tulevaisuuteen, joka saattaa olla yllätyksiä täynnä. Pandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy meidän kaikkien elämässä. Vaikkakin täällä Leppävirralla saamme elää ja asua turvallisessa, puhtaassa ja rauhallisessa ympäristössä.

Jos strategia toteutuisi sanasta sanaan, niin eläisimme paratiisissa. Monella osa-alueella on kohentamisen tarpeita. Kaikkeen ei tahdo riittäviä keinoja löytyäkään, kuten väen vähenemiseen. Tarkastuslautakunnan on syytä tarkkailla ja ottaa kantaa, että toiminta kunnassa on strategian mukainen.

Ensivuoden alussa Pohjois-Savon hyvinvointialue ottaa vastuun kuntamme sotepalveluista. Sotekeskuksen rakennus päätöksen viivyttely aiheutti sen, että rakentaja nyt hyvinvointialue. On hyvin todennäköistä, ettei uudessa sotekeskuksessa tule olemaan nykyisen kattavia palveluja. Meille, joilla on auto käytössä ja hallitsemme sähköiset palvelut, tulemme pärjäämään. Mutta entä muut? On hirvittää kuulla, ettei vuodeosasto ole ollenkaan itsestään selvyys. Kunnan ja kuntalaisten täytyy tehdä kaikkensa edunvalvonnan puolesta, että kuntamme sotekeskuksesta löytyy vuodeosasto. Vaikuttaa siltä, valtuustoryhmät tuntuu olevan yksimielisiä vuodeosaston tarpeellisuudesta. Myös paloaseman rakentaminen jää hyvinvointialueen tehtäväksi. Paloasemaa on kaavailtu Alapihalle.

Jos strategia toteutuisi sanasta sanaan, niin eläisimme paratiisissa.

Uuden ravintokeskuksen rakentaminen kouluihin ja päiväkoteihin jää kunnan tehtäväksi. Suunnittelua ja laskelmia on tehty useamman tuottajan kesken. Hartaana toiveena esitän, että tuottajan valinnassa vaikuttaa hinnan lisäksi myös pitkä aikainen vaikuttavuus. Nopeita pikavoittoja ei kannata lähteä hakemaan.

Kuntamme on saanut kunniamainintoja mm. lapsi- ja yrittäjäystävällisyydestä. Entä jos tavoiteltaisiin palkintoja myös muista elämän osa-alueista. Miltä kuulostaisi saada palkintoja vanhus-, vammais- ja jopa pakolaisuus ystävällisyydestä. Pakolaisuudesta puhuttaessa Leppävirta ei ole kuntana suunnannut toimia Ukrainasta tulevien pakolaisten suuntaan. Vastuu on jäänyt yksityishenkilöille. Siitä suuri kiitos heille.

Kunnassa toimii kaksi osakeyhtiötä, jotka huolehtivat hyvin keskeisistä toiminnoista. Leppäkerttu Oy ja Kiinteistö Oy. Molemmilla on haasteena pitää nykyisestä rakennuskannasta huolta. Urheilukenttä ja uimahalli ovat tärkeät näyteikkunat kuntaamme tuleville vieraille, joten niiden on oltava kunnossa. Vokkolan alue kokonaisuudessa antaa omalle väelle hyvää oloa. En malta olla mainitsemasta portaita (171 kpl), jotka ovat todella upeat.

Kiinteistö Oy:llä on haaste pitää asuntoja siinä kunnossa, että ne olisivat vuokrattavissa. Vuokra-asuminen on pidettävä kilpailukykyisenä vaihtoehtona asunto markkinoilla. Asunnot ja ympäristö on pystyttävä pitämään siinä kunnossa, että asuminen Kiinteistö Oy:n asunnoissa miellyttää. Nämä kaikki edellä mainitut esimerkit liittyy kunnan päätöksentekoon ja omistajaohjaukseen.

Päätöksenteosta puheen ollen, väliajoin kuntaamme halutaan yksimielistä Leppävirta puoluetta. Pidän kyseistä ehdotusta hyvin erikoisena. Mitä erityisarvoa jatkuva yksimielisyys toisi? Herää myös kysymys, kenen tai keiden kanssa pitäisi olla yksimielisiä?

Toivotan kaikille hyvää kesää!