Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 28.6.2022 Kuntataloudessa ollaan uuden ajan kynnyksellä

Leppävirran kunnanvaltuusto hyväksyi kesäkuun kokouksessaan viime vuoden tilinpäätöksen ja arviointikertomuksen. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Ropponen (kesk.) mainitsi arviointikertomuksen yhteydessä, että talouden suhteen Leppävirta kuuluu parhaimmistoon. Ropposen sanoin vertailulukujen puolesta ollaan aika hyvässä iskussa, tapahtui mitä tahansa.

Tämä pitää paikkansa. Pohjois-Savon kuntien viime vuoden tilinpäätöstietojen yhteenvedossa Leppävirta näyttäytyy kieltämättä hyvässä valossa. Tilinpäätös on ylijäämäinen. Vuosikate on riittänyt kattamaan poistoja, mitä yleisesti pidetään terveen kuntatalouden mittarina. Velkataakka on maakunnan kuntien pienimpiä, myös konsernivelkaa tarkasteltaessa.

Päättäjien on helpompi hallita jäljelle jäävää kokonaisuutta.

Taloustilannetta on seurattu herkeämättä. Kovasti keskustelua herättänyt talouden tasapainotusohjelma lyötiin lukkoon vuoden 2019 lopussa. Se on purrut, vaikka ei niin täysimääräisenä kuin alun perin oli tarkoitus. Lisäksi valtion vastaantulo koronatilanteessa selittää hyvää tulosta.

Myös toiminta on pysynyt aisoissa, eivätkä terveydenhuollon ostopalvelujen ylityksetkään ole talousarviota horjuttaneet niin pahasti kuin olisi voinut käydä. Tarkka taloudenpito on ollut vuosikaudet tunnusomaista Leppävirran kunnan toiminnassa ja päätöksenteossa. Tätä toimintamallia on noudatettu.

Nyt tilanne muuttuu, kun kunnan budjetista noin kaksi kolmasosaa siirtyy hyvinvointialueen hoteisiin. Ollaan uudessa tilanteessa, josta ei ole aiempaa kokemusta. Ensi vuoden talousarvion valmistelussa siihen päästään paneutumaan kunnolla. Päättäjien on helpompi hallita jäljelle jäävää kokonaisuutta, kun iso lakisääteisten palveluiden massa poistuu omalta vastuualueelta. Taloudenpito ei välttämättä helpotu, kun verotulokertymä kaventuu. Kunnan näppeihin jäävät sivistys- ja tekniset palvelut.

Tässä saumassa kunnalla on kuitenkin loistava mahdollisuus kuljettaa toimintaa uudenlaiseen elinkeinotoimintaa ja vetovoimaa tukevan kehityksen suuntaan. Leppävirta on hyvässä iskussa uuden kynnyksellä.