Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.6.2022 Sote-keskus kääntää katseet hoitoketjuun

Leppävirran uutta sote-keskusta on hahmoteltu nelisen vuotta. Terveyskeskuksen nykyiset toimitilat ovat olleet käytössä sillä asenteella, että pian niistä päästään. Kuntokartoitusten perusteella on jo vuosia sitten todettu, ettei kiinteistöä kannata enää korjata, vaan uuden rakentaminen on taloudellisesti ja myös toiminnallisesti järkevämpi ratkaisu.

Asiassa ei ole päästy etenemään. Sote-uudistuksen mutkat ja toteutumisen jälkeinen siirtymävaihe ovat olleet viivästyksen suurimmat syyt. Epäselvää on myös ollut, onko kiinteistöinvestointi kunnan vai uuden maakunnallisen hyvinvointialueen tehtävä. Kyse on parinkymmenen miljoonan euron summasta, kun mukaan laskee vielä vanhan kiinteistön purkamiskustannukset. Nyt näyttää siltä, ettei investointi enää kuulu kunnalle, mikä selkeyttää tilannetta. Jos kunta olisi rakennuttanut kiinteistön ja hyvinvointialue olisi tullut siihen vuokralle, olisi kunnan syliin pian saattanut jäädä hukkaneliöitä, kun sote-palveluja tullaan takuuvarmasti muokkaamaan ja päivittämään.

Nykyisistä tiloista on päästävä eroon.

Hyvinvointialue tarkastelee asiaa maakunnan näkökulmasta, mikä toki on sen tehtävä. Nyt syynissä ovat vuodeosastopaikat, joita Pohjois-Savossa on asukasmäärään nähden eniten koko maassa. Vuodeosastohoito on raskasta ja kallista palveluasumiseen verrattuna, ja talousongelmien kanssa painiva hyvinvointialue, joutuu käyttämään karsintakirvestä.

Tässä yhteydessä on muistettava, että vuodeosasto on oikea paikka vanhukselle vain ja ainoastaan silloin, kun siihen on terveydelliset perusteet. Kenenkään ei pidä olla vuodeosastolla yhtään pitempään kuin on välttämätöntä. Painopisteen siirtäminen raskaasta laitoshoidosta kotiin tarjottaviin palveluihin ja erilaisiin asumispalveluin on inhimillisesti perusteltu ratkaisu, joka samalla tuo palvelun järjestäjälle säästöt.

Leppävirran sote-keskuksen toteutuksessa on pidettävä huolta siitä, että tänne saadaan toimiva terveysasema kattavilla lisäpalveluilla. Nykyisistä tiloista on päästävä eroon. Samalla hyvinvointialueen on kehitettävä hoitoketjua ja etsittävä laajempaa pohjaa palvelutuotantoon.