Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 14.6.2022 Korona ei ole häipynyt minnekään

Koronavirus on ollut keskuudessamme arkipäivää reilut kaksi vuotta. Maaliskuussa 2020 siirryttiin aikaan, jota ei ollut aiemmin suomalaisessa yhteiskunnassa koettu. Aiemmat kulkutaudit ja muut kriisitilanteet, kuten sodat, ovat olleet vaikutuksiltaan toisenlaisia, joten yksi yhteen ei niitä voi koronapandemian kanssa verrata.

Keväällä 2020 korona lopetti kerralla julkiset tilaisuudet, sulki koulut ja siirsi ihmiset etätöihin. Etäopetusta käytettiin vajaan kevätlukukauden jälkeen tilapäiskeinona pahimpien tartuntaryöppyjen aikana, mutta kokoontumisrajoituksia oli voimassa eri muodoissaan aina viime kevääseen.

Nyt niistä on päästy, mutta varovaisuus leimaa ihmisiä, sillä koronaa on liikkeellä. Se ei ole kadonnut, mutta sen kanssa on opittu elämään.

Leppävirralla oli pitkään rauhallista ja koronatartunnat helposti laskettavissa. Tartuntatapausten käyrä lähti jyrkkään nousuun viime syksynä, ja sen jälkeen tilastonpito on ollut hankalaa. Julkisesti ilmoitetut määrät eivät kerro koko totuutta, sillä kotitestitulokset eivät niissä numeroissa näy.

Koronan kanssa kävi, kuten alkuvuonna ennustettiin. Yhä useampi on sen sairastanut, ja tapauksista riippuen oireet ovat voineet olla hyvinkin lieviä, pikkuflunssaan verrattavia. Toisenlaisiakin tapauksia on. Korona on vaatinut kuolonuhreja ja kaatanut potilaita tautivuoteeseen pitemmäksi aikaa. Lieväoireista koronaa on ollut sekä rokotetuilla että rokottamattomilla. Kiistaton totuus on silti se, että rokotetuilla oireet ovat useissa tapauksissa lievemmän kuin rokotetuilla.

Korona pysyi varsin hyvin aisoissa, mikä oli tavoitteenakin siihen saakka kun tarpeeksi suuri rokotekattavuus on saavutettu. Leppävirralla noin joka kymmenes on jättänyt rokotteen ottamatta.

Lauantaina Leppävirralla on taas rokotuspäivä. Kannattaa käydä, jos on vielä käymättä. Syitä olla ottamatta koronarokotetta on varmasti monia. Osittain kyse on saamattomuudesta, osittain ehkä piikkikammosta, mutta myös uskomuksiin perustuvasta harhatiedosta.

Itsekkyydelle ei silti saa antaa sijaa, kun puhutaan ihmisten terveydestä. Kaikkien on kannettava vastuuta yhdessä. Korona ei ole häipynyt minnekään. Se voi nousta yhä.