Lauantaina riitti Leppävirralla vilinää, kun koululaiset jäivät kesälomalle, ylioppilaat saivat lakkinsa ja Leppävirta-päivä oli täynnä erilaisia tapahtumia. Tällä kertaa kaikki osuivat samalle päivälle, mutta Leppävirta-päivä on ensi vuonnakin 4. kesäkuuta pitäjän perustamispäivän mukaisesti.
Aiemmin kyse oli usean päivän kotiseututapahtumasta. Vuodesta 2019 Leppävirta-päivä on järjestetty yksipäiväisenä, joskin koronan pakottamana asetetut kokoontumisrajoitukset ovat lyöneet parina viime vuonna tähänkin tapahtumaan oman leimansa.
Leppävirta-päivän muokkaaminen useiden päivien tapahtumasarjasta yhden päivän mittaiseksi monipuoliseksi tapahtumaksi on onnistunut ratkaisu. Valtaosa päivän tapahtumista on tehty talkoovoimin, joita ei nykymaailmassa tunnetusti ole liikaa. Nykypäivänä ihmisten osallistuminen on erilaista kuin takavuosina ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia on tarjolla yllin kyllin. Lauantaina tarjontaa riitti moneen makuun pääjuhlasta elävään musiikkiin, autoparaatista kotiseutukävelyyn, yhteislauluun ja onkikilpailuihin. Soisalon Seudun vanhoista valokuvista koottu näyttely keräsi kotiseutumuseoon kiinnostuneita katselijoita. Päivän tapahtumat saivat myös väkeä liikkeelle, mikä oli tarkoituskin.
Kunnan myöntämien palkintojen keskittäminen Leppävirta-päivän yhteyteen on myös paikallaan. Kotiseutupäivänä Leppävirralla on perinteisesti palkittu kunnia-ammattilainen, mutta samassa yhteydessä on luontevaa jakaa myös kulttuurin, liikunnan ja vapaaehtoistyön palkinnot ja muut muistamiset tavalla tai toisella ansioituneille.
Leppävirta-päivä osoittaa sen, miten kotiseutu kiinnostaa asukkaita. Perinteet pysyvät ja säilyvät, kun niitä tuodaan esille uusilla ja tuoreilla tavoilla. Kotiseutuhenki vaatii tuuletusta elääkseen. Leppävirta-päivä yhdistää arvokkaita perinteitä ja uudenlaisia sopivan rentoja ja letkeitä tapoja esitellä oman pitäjän vahvuuksia ja toimijoita. Lauantai oli hieno päivä käynnistää kesäkausi Leppävirralla.