Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.5.2022 Nuoret on pelastettava päihdekoukulta

Nuuskan käyttö ei ole tuntematonta Leppävirran alakouluissa. Se ei ole yleistä, mutta joka tapauksessa sitä käytetään alakouluikäisten keskuudessa. Nuorten tupakointi oli jossakin vaiheessa menossa pois muodista, mutta havaintojen mukaan se on taas yleistymään päin. Sama on alkoholin kanssa. Leppävirralla toissakeväinen etäkoulukausi antoi yläkoululaisille mahdollisuuksia myös juopotteluun, eikä tapa ole pois kitkeytynyt. Kun muissa Keski-Savon kunnissa mennään viimesyksyisen kouluterveyskyselyn tulosten mukaan raittiimpaan suuntaan, paljastaa kysely yhä useamman leppävirtalaisnuoren käyttävän alkoholia ja tupakkatuotteita. Myös asenteet päihteitä kohtaan ovat vastausten mukaan muuttuneet positiivisemmiksi.

Kuluvalla viikolla Leppävirralla vietetään Älä välitä alkoholia -kampanjaa, jonka takana on Varkauden seudun pakka-verkosto. Koulujen päättymispäivään asti kestävä kampanja pyrkii muistuttamaan, että alkoholia ei tule välittää alaikäisille.

Leppävirralla näyttää elävän ihmeen sitkeästi tapa välittää alaikäisille päihteitä.

Nuorten tupakointi ja alkoholinkäyttö on tuttua jo takavuosilta. Oman lisänsä nuorten päihteidenkäyttöön tuovat huumeet, jotka ovat valitettavasti tulleet jäädäkseen.

Leppävirralla näyttää elävän ihmeen sitkeästi tapa välittää alaikäisille päihteitä. Nuorten saati lasten houkuttelu koukuttavien aineiden pariin on moraalisesti ala-arvoista toimintaa. Jos ja kun puolet leppävirtalaisista yläkouluikäisistä oli vuosi sitten keväällä tehdyssä päihdekyselyssä sitä mieltä, että huumeita saa Leppävirralta varsin helposti, pitää hälytyskellojen soida ja kovaa.

Nuorten päihteidenkäytön vastainen työ on loputon sarka, jolla on sitkeästi jatkettava. Etenkin huumekokeilujen estäminen ja nuorten pelastaminen huumekoukulta on luettava tässä taistelussa voitoksi. Tähän työhön pitää olla rahkeita niin kunnalla, viranomaisilla kuin järjestöilläkin.