Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Viitostien liikenne sujuvammaksi ja ohiajavat poikkeamaan kirkonkylälle

Toimittaja Teemu Palkeinen teki huomion ”järkytyksestäni” Arjen turva -tilaisuudessa koskien Leppävirta–Kuopio -tieosuutta. Avaan sitä hieman, koska asia jäi ilmaan ja on tärkeä havaita.

Viitostien liikenne suurimmalta osaltaan kulkee jouhevasti varsinkin nyt uuden Juvan moottoritien valmistuttua, paitsi Leppävirta–Kuopio -välin 32 kilometrin osuus on tulppa tässä jouhevuudessa.

Etelästä Leppävirralle asti on ohituskaistoja heille, jotka ovat tottuneet rivakasti siirtymään paikasta toiseen. Pohjoisessa Leppävirran rajan jälkeen kuuluisan Suijjaus-moottoritien alkaessa sujuvuus jatkuu.

Entä tämä reilun 35 kilometrin välinen osuus: sillä on liikennevalvontakameroita viisi alueilla, joilla on 80 kilometrin nopeusrajoitus. 100 kilometrin tuntinopeusrajoituksia on näin kesäaikaan kolme pätkää. Päivittäin reittiä ajavalle pätkä on selviytymistaistelu ali- ja ylinopeutta ajavien joukossa. Siksi lähes viikoittain saamme lukea kolareista juuri tuolla välillä. Ali- ja ylisuorittajat kilpailevat hengellään kapealla tieosuudella ja siinä joukossa on päivittäin satoja perävaunullisia rekkoja.

Näillä näkymin Leppävirran kunnan kannalta tilanne jatkuu entisellään vuoteen 2030! Tiellä liikkujat ajavat edelleen Leppävirran taajaman ohitse nopeusrajoituksia kiroillen. Etelästä tulijoille on yksi vaatimaton 15–20 metrin liittymä taajamaan. Pohjoisesta toinen liittymän tynkä. Kuka niitä ehtii tajuta?

Nyt pitää tapahtua näinkin yrittäjäystävällisessä kunnassa ja matkailumarkkinointiin sijoitettuja pääomia alkaa ropista kunnan kassaan tiellä liikkuvilta. On väärin kaikkia yrittäjiä ja kuntalaisia kohtaan mennä ELY:n 2030 suunnitelmien taakse. Elyn päättäjät Tampereella eivät tiedä, miltä täällä näyttää ja mitä täällä tapahtuu. Heidät pitää tuoda paikan päälle ja ajeluttaa pari päivää edestakaisin tuota väliä. Eivät ole tyhmiä.

Niin, ja tielläliikkujia ajatellen koko tuolla 32 kilometrin pätkällä on ainoastaan yksi positiivinen poikkeama – Neste, jonne jotkut osaavat Viitostieltä ajoissa kääntyä. Onneksi Sorsakosken liittymä on helpommin havaittava. Kesäisin myös Soukan kahvio. Nämä kaksi pysähdyspaikkaa edustavat ohiajaville Leppävirtaa – kuntaa, jonka taajaman ohitse ajaa parissa minuutissa.

Kyseessä on kunnan elinvoiman kannalta kaksi tärkeää asiaa: sujuva ja turvallinen liikkuminen sekä ohiajavat pitää saada poikkeamaan taajamaan ja heiltä matkailueurot kuntaan.

Arjen turvaa myös kaikki tämä!

puheenjohtaja

Leppävirran kirkonkylän

Asukasyhdistys ry