Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Valikoima hupenee jatkuvasti Leppävirran asuntotarjonnassa

Onko kunnassamme tarpeeksi monipuolisia asuinmahdollisuuksia, kyseli Auli Piiparinen toissa numerossa. Hän summasi, että omakotitalotontteja löytyy, mutta muuten olisi parantamisen varaa. Juuri niin!

Tätä kirjoitettaessa toinen nettisivusto tarjoaa myytäväksi noin neljääkymmentä asuntoa ja toinen noin kolmeakymmentä. Etuovessa on enimmäkseen 1970- ja 1980-luvulla rakennettuja rivitalokaksioita tai -kolmioita. Vuokrasivustolla on kolme ja toisella sivustolla 11 vuokra-asuntoa. Vastaava otanta Varkaudesta kertoo, että omistusasuntoja on tarjolla reilusti tuplaten asukaslukuun suhteutettuna. Vuokra-asuntoja on yli kaksisataa. Luvut voivat sisältää päällekkäisyyksiä, sillä sama asunto voi olla useammalla sivustolla.

Olen seurannut etenkin kirkonkylän asuntotarjontaa pitkään. Valikoima vaan hupenee. Harvoin on myynnissä ajanmukaista rivitaloasuntoa kaukolämmöllä tai hissillistä kerrostaloasuntoa, vieläpä mukavalta paikalta. Omakotitaloja on nyt myynnissä alle kymmenen ja niistä vain yksi on rakennettu 2000-luvulla. Vain kahdessa on maalämpö. Harvat hyvät kohteet saattavat mennä kaupaksi ilman ilmoitteluja. Vuokra-asuntojen tarjonta on lähes olematonta. Asuntoja etsitään jatkuvasti.

Leppävirta on mukava asuinkunta. Monia asioita on viety kiitettävästi eteenpäin, mutta asuntotarjonnan on kaiketi odotettu toteutuvan omalla painollaan. Auli Piiparisen mukaan rivitaloja on viimeksi rakennettu 2000-luvun alussa. Samoin lienee kerrostalojen laita. Toiveet onkin suunnattu omakotitalojen rakentajiin. Monet muuttajat haluaisivat kuitenkin päästä valmiille.

Miten saisimme Auli Piiparisen kaltaisia kotiseuturakkaita nuoria pysymään kunnassamme ja houkuttelisimme myös uusia muuttajia. Juuri siten, kuin on linjattu: Kuntamme yksi päästrategia on olla houkutteleva maaseutukunta, joka tarjoaa monipuoliset asumisen mahdollisuudet koko kunnan alueella. Se palvelisi niin muualta muuttavia kuin kunnan sisäisiä asunnonvaihtajia. Toteutumisen mittareina pidetään uusia taloja, asuntoja ja muuttoliikettä sekä kattavaa tonttitarjontaa. Jokin tässä yhtälössä nyt mättää.

Voisiko joku asioihin perehtynyt kertoa alkajaisiksi vaikkapa siitä tärkeimmästä eli kaavoituksesta? Onko Leppävirralla, etenkin kirkonkylän tuntumassa tontteja rivi- tai kerrostaloille? Tonteista ei tietenkään ole pelastajaksi, jos ei ole rakentajia. Rakentaminen myös kallistuu huimasti koko ajan. Siitäkin olisi pientä työntöapua, jos tarjolla olevaa asuntokantaa remontoitaisiin nykyvaatimuksia vastaaviksi.

Nyt olisi hyvät ideat tarpeen! Mikä neuvoksi?