Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus 10.5.2022 Riikinnevan merkitys kasvaa entisestään

Riikinnevalla tapahtuu. Wega Group Oy ja Riikinvoima Oy aloittavat yhteistyön biokaasulaitoshankkeen jatkoselvityksestä ja myös synteettisen metaanin tuotannosta.

Wega Group julkisti suunnitelmansa jo viime vuoden puolella, ja intoa muun muassa biomassojen keräämiseen Keski-Savosta biokaasun raaka-aineeksi on herätelty. Kiinnostusta tuntuu myös olevan.

Uutta on Riikinvoiman kytkeytyminen hankkeeseen entistä vahvemmin. Ajatuksena on ollut jalostaa biokaasuksi myös jätteenpolttolaitokselle kertyvää kotitalouksien biojätettä. Nyt tutkitaan myös voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjen talteenottoa ja hyödyntämistä synteettisen metaanin tuotannossa.

Suunnitelmille on syytä toivoa myötätuulta.

Riikinnevan alue soveltuu erinomaisesti biokaasun tuotantoon. Raaka-ainetta virtaa Riikinnevalle jo nyt. Lisäksi lähistöltä on saatavissa sitä lisää varsin mittavat määrät sekä maatalouden biomassoina kuin varkautelaisen kalanjalostuksen ja metsäteollisuuden sivutuotteina.

Saavutettavuutensa puolesta alueen sijainti on suotuisa. Itä-Suomen ainoa jätteenpolttolaitos tuo kiistatonta synergiaetua ja sen rooli nousee entistä vahvempana, kun synteettisestä metaanista puhutaan.

Suunnitelmat nostavat Riikinnevan merkityksen kiertotalouden keskittymänä kokonaan uudelle tasolle. Erilaisia kaavailuja jätteiden sivuvirtojen hyödyntämisestä on ollut, mutta nämä ovat kokoluokkansa puolesta kokonaan omassa sarjassaan.

Nyt vireillä olevat hankkeet ovat iso harppaus kiertotalouden näkökulmasta. Ympäristöystävällisyyden lisäksi niissä korostuu myös huoltovarmuus.

Riikinnevan suunnitelmille on syytä toivoa myötätuulta. Toteutuessaan ne tuovat koko seudulle työllisyyttä ja hyvinvointia. Samalla kyse on taas uudesta suuresta avauksesta alueen monipuolisessa ja kansainvälistä tasoa edustavassa energiaosaamisessa.