Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraskynä Leppävirran sotekeskus ja Pohjois-Savon hyvinvointialue

Savon Sanomat tiesi kertoa (21.4.), että Kuopion kaupunki suunnittelee pääterveysaseman ja Harjulan siirtämistä Kysin yhteyteen tulevaan uudisrakennukseen. Eikä tässä vielä kaikki, kuten markkinamiehet huutelivat torilla aikoinaan, Pyörön terveysasemaakin Petoselta ollaan keskittämässä Kysin tontille.

Kuopion kaupungin terveysjohtaja sanoo samaisessa lehtiartikkelissa, että Varkaus ja Iisalmi ovat saaneet uudistilansa joten kuopiolaisten tarpeita ei tule unohtaa. Kyseiset kaupungit ovat kuitenkin itse rahoittaneet sairaalansa ja hyvinvointialue vuokraa ne määräajaksi. Kuopio suunnittelee maksattavansa uudisrakennuksensa hyvinvointitalueella.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen esitykset investointitarpeista pelkästään sote-rakennusinvestoinneille vuosille 2023-2026 on noin 186 miljoonaa euroa ja jos Kys haukkaa tästä sata miljoonaa, niin tarkkana on oltava että jää murusia myös kuntiin, eika jäädä mopen osalle kilpailussa investointirahoituksesta.

Kaiken kaikkiaan investointitarpeet neljässä vuodessa hyvinvointialueella on 469 miljoonaa euroa, eli aika huimaavia lukuja pyöritellään!

Tässä vaiheessa voi herätä kysymys, jotta miten tämä liittyy Leppävirtaan?

Kysin hankkeen vaatimaton hintalappu on lehden mukaan noin sadan miljoonan euron investointi.

Tässä vaiheessa kannattaa muistaa oma terveyskeskuksemme, joka on käyttöikänsä lopussa ja uutta sotekeskusta odotetaan kuin kuuta taivaalta.

Hyvinvointialueella on päätösvalta Leppävirran sotekeskukseen, missä muodossa ja mitä palveluita siinä tulee olemaan.

Uusi sotekeskus on Leppävirralle tärkeä, Varkaus on kaukana, ottaen huomioon julkisen liikenteen supistumisen, saatikka jos jollekin korkeapalkkaiselle aluejohtajalle tulisi ideana mieleen, että voihan leppävirtalaiset käydä Kysin uusissa hienoissa tiloissa.

Leppävirralla on paljon vanhusväestöä ja taksikuljetukset Varkauteen ja Kuopioon muodostavaisivat melkoisen menoerän.

Työikäiselle väestöllekin liikkuminen Varkaudessa ja Kuopiossa on aika pitkälti oman auton varassa, jos sitten ajatellaan ikääntynyttä ja huonosti liikkuvaa asiakasta jolla ei ole omaa autoa, niin ainoa vaihtoehto on oma sotekeskus.

Vaikka kunnan aluevaltuutettujen tulee ajatella koko hyvinvointialueen etua, niin kannattaisiko tässä vaiheessa pistää jarrua Kuopion hankkeille ja vetää kotikuntaan päin?

Tässä uudessa tilanteessa jossa määräysvaltamme siirtyy sotepuolella pois omista käsistämme, on erittäin tärkeää ajatella kokonaisvaltaisesti koko hyvinvointialuetta ja sen jäsenkuntia.

Luonnollisesti Kuopio väkimäärältään hyvinvointialueen suurimman asukasmäärän omaavana esiintyy omistajan elkein, tähän ei kuitenkaan tule suostua.

Suhtaudun kuitenkin luottavaisesti Leppävirralle tulevaan sotekeskukseen näistä uhkakuvista huolimatta, ja asetan samalla aluevaltuutetuille vienon toiveen ja ajatuksen ”ei mopolla mahottomia”, koska hyvinvointialueen rahoitus on valmiiksi alijäämäinen ja siksi on mietittävä investointitarpeet tarkasti ja vältettävä palvelujen keskittämistä yhteen jättiyksikköön.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (ps.)