Leppävirran kunta vastaanotti lauantaina Vieremällä järjestetyssä maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa saman tunnustuksen jo toistamiseen. Leppävirta palkittiin Pohjois-Savon yrittäjäystävällisimpänä kuntana.
Kilpailu oli kovaa. Kintereillä oli Ponssestaan tunnettu isäntäkunta Vieremä sekä naapurikaupunki Varkaus, jonka teollinen perinne on samalla osa Leppävirran rikasta historiaa.
Maine ansaitaan jokaisella päätöksellä, ratkaisulla ja yhteydenotolla uudelleen.
Leppävirta keräsi palkintoraadilta tälläkin kertaa samoja kehuja kuin vuosi sitten. Kunnan ja yrittäjien vuoropuhelu on luontevaa ja toimivaa. Yritykset otetaan huomioon päätöksenteossa. Tonttivaranto yrityksiä silmälläpitäen on monipuolinen.
Jos jotakin uutta nostetaan esille, se voisi olla koulujen yrittäjyyskasvatus. Polku yrittäjyyteen -hanke kompuroi hieman koronarajoituksissa, mutta joka tapauksessa koululaiset ovat runsaan vuoden mittaan saaneet tutustua eri yrityksiin omin silmin, omien havaintojensa ja elämysten kautta. Tällainen käytännönläheinen tapa on koettu myös yrityksissä tärkeäksi, sillä koulun penkillä ovat huomispäivän osaajat, joille on totisesti kysyntää myös Leppävirralla.
Myös yrittäjyys kasvaa tästä osaamisesta. Leppävirralla on elävinä esimerkkeinä monenlaisia menestystarinoita, joissa vaatimattoman ja joskus hankalankin alun jälkeen on noustu kukoistukseen. Leppävirralle syntyy nelisenkymmentä yritystä vuodessa. Kaikki näistä eivät pääse käytännössä ruohonjuuritasoa ylemmäs, mutta reilusti yli puolet joka tapauksessa. Jokainen uusi yritys merkitsee vähintään yhtä uutta työpaikkaa. Kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajalle.
Leppävirralla on syytä olla ylpeitä tunnustuksesta. Maine ansaitaan jokaisella päätöksellä, ratkaisulla ja yhteydenotolla uudelleen. Kisassa on kirittävä entistä kovemmin, sillä muutkin juoksevat.