Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kuusikymppinen Soisalon Seutu uudistuu ja palvelee lukijoitaan aina paremmin

Arvoisa Soisalon Seudun lukija. Selailet nyt uudistunutta lehteä. Uusi ulkoasu saattaa aluksi oudoksuttaa, mutta pian siihen tottuu.

Sama se on meillä tekijöillä. Muutamat ulkoasu-uudistukset eri lehdissä tekijän näkökulmasta seuranneena ja osallistuneena voin vakuuttaa, että uudistus pistää hetkeksi ihmettelemään myös ravintoketjun tässä päässä.

Se ei ole ollenkaan huono asia. Seisova vesi samenee, virta on elämän merkki.

60-vuotisen taipaleensa aikana tätä lehteä on uudistettu monet kerrat. Kalevi Tolonen teki kuusi vuosikymmentä sitten kauaskantoisen päätöksen ja perusti Leppävirralle pitäjän nimeä kantaneen paikallislehden. Se sai nopeasti lukijoita ja keräsi ilmoitusmarkkoja.

Parikymmentä vuotta tämä julkaisu ilmestyi Leppävirta-lehtenä. Sitten levikkialuetta laajennettiin Vehmersalmelle ja syntyi Soisalon Seutu.

Tolonen myi 40 vuotta sitten lehtensä Savon Sanomille. Yrityskauppojen ja fuusioiden myötä ollaan osa Keskisuomalaista. Mediatalo pisti kerralla kaikki lehtensä ulkoasultaan uuteen uskoon, pääsuunnittelijana tanskalainen alan huippuammattilainen Anna Thurfjell. Noin sata suomalaista lehteä sai uuden ulkoasun kertalinttuulla. Soisalon Seudulla on kunnia olla mukana uudistuksessa ja sen myötä uudistumassa.

Lehden ulkoasu on muuttunut vuosien myötä monet kerrat, aina aikansa suuntausten mukaan.

Tärkeimpänä tavoitteena on parantaa lehden selkeyttä ja luettavuutta

Sidottuja vuosikertoja löytyy kirjastosta. Niitä selaillessa voi katsella, miten sivuja on ennen täytetty. Ajatus alkaa siinä silmäillessä tarttua sisältöön.

Myös tässä uudistuksessa on tärkeimpänä tavoitteena parantaa lehden selkeyttä ja luettavuutta sekä paperimuodossa että diginä. Nimen omaan digin vaatimukset ovat ohjanneet tätä uudistusta. Suurin osa lukee digitaalista Soisalon Seutua mobiililaitteelta. Heidän lukukokemustaan ja palvelun käytettävyyttä on tässä uudistuksessa ajateltu eritoten.

Digi ohjaa myös lehden suunnittelua ja sisältöä. Digijuttujen lukukertoja seurataan tarkkaan ja sen mukaan tehdään valintoja. Jos juttu ei sähköisessä muodossa kiinnosta lukijoita, on se tuskin lukujuttu paperille painettunakaan. Pyrkimys on lehdenteossa keskittyä niihin juttuihin, jotka kiinnostavat lukijoita.

Paperinen kerran viikossa ilmestyvä lehti on osa tätä paikallisen median palvelua. Aikaansa seuraavan ja päivittäin täydentyvän sähköisen Soisalon Seudun merkitys on jatkuvasti suurempi. Jos joku paperilehden tilaaja ei vielä ole ottanut digipalvelua käyttöön, niin kannattaa tehdä se kipin kapin.

Kun lehti uudistuu, jää jotain myös pois. Muutama vakiopalsta laitettiin nyt muistojen joukkoon ja uusia tulee tilalle.

Televisio-ohjelmatietojen julkaisu loppui tämän uudistuksen myötä. Valtaosa Suomen paikallislehdistä ei niitä ole julkaissut. Soisalon Seudun sivuilta niitä on muutamaan otteeseen toivottu pois. Tilaajat ovat toivoneet tilalle paikallisia uutisia ja reportaaseja.

Joku saattaa jäädä television ohjelmatietoja kaipaamaan, mutta luotetaan siihen, että ne löytyvät jostakin muualta. Oman vastaanottimen kaukosäätimellä ne näkyviin muutamalla napinpainalluksella.

Neljän kanavan televisio-ohjelmien julkaiseminen ei ole palvellut lukijoita enää pitkään aikaan, kun kanavatarjonta kasvaa ja elää koko ajan.

Sen sijaan paikallista sisältöä eivät muut mediat näin kattavasti tarjoa. Panostetaan siis siihen entistä enemmän.

Lehteä tehdään lukijoille. Juttuja tarjotaan tilaajille. Tämä on syytä muistaa heidänkin, jotka kritisoivat verkon maksumuuria. Sisältö maksaa myös maitopurkissa. Paikalliset uutiset ja ilmiöt journalistisella otteella lukijoille toimitettuna ovat rahanarvoista tavaraa.

Arvoisat lukijat.

Antakaahan uudistuksesta palautetta.

Kertokaa juttuvinkkejä ja uutisaiheita.

Teitä varten tätä lehteä tehdään. Niin on toimittu Kalevi Tolosen ajoista. Niin toimitaan nyt ja niin toimitaan myös tulevaisuudessa.

Toimittajia kun kerran ollaan.