Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Nuoret on otettava huomioon Leppävirralla entistä laajemmin

Nyt kun Pohjois-Savon aluevaltuusto on aloittanut tärkeän työnsä, ja virallisesti kaikki sote-palvelut siirtyvät ensi vuoden alussa hyvinvointialueelle, kasvaa kuntien rooli entisestään ennaltaehkäisevässä työssä kuten myös kulttuurin ja sivistyksen saralla.

Monessa kunnassa on alkanut strategiatyö, niin kuin myös meillä täällä Leppävirralla. Edellisessä kunnan strategiassa oli painopisteissä tärkeitä asioita, kuten Leppävirta houkuttelevana asuinpaikkana. Tähän kohtaan haluaisinkin puuttua nuorten osalta. Millainen paikka Leppävirta on nuorten näkökulmasta ja tarjoaako kuntamme nuorille tarpeeksi palveluita, joissa korostuu osallisuus? On tärkeää nähdä pitkälle, kun luomme uusia strategioita tai pidättäydymme samoissa vanhoissa.

Nuorille Leppävirta tarjoaa turvallisen pienen kunnan kasvuympäristön, jossa on mahdollista harrastaa monia urheilulajeja. Kuitenkin meidän kannattaa muistaa päätöksissämme, etteivät kaikki nuoret halua harrastaa tai pysty harrastamaan liikuntaa. Syynä voi olla mm. kulkemisen vaikeus harrastuksiin joukkoliikenteen puuttumisen vuoksi, nuori ei ole löytänyt mieleistä harrastusta tai harrastus maksaa liikaa. Kaikki eivät myöskään halua kilpailla, joihin usea laji tähtää.

Leppävirralla opiskelumahdollisuudet ovat kaventuneet ajan saatossa sekä kulkeminen kouluun on joukkoliikenteen vuorojen harvenemisen vuoksi raskasta ja aikaa vievää. Voisimme kannustaa yrityksiä tarjoamaan työssäoppimispaikkoja ja lisäämään mahdollisia oppisopimuspaikkoja myös yksityiselle sektorille. Tämä mahdollistaisi tulevaisuudessa nuoria jäämään kuntaamme asumaan, jos työmahdollisuuksia avautuisi oppisopimusten myötä. Panostaminen nuorten erilaisiin koulutusmahdollisuuksiin kantaa taatusti pitkälle tulevaisuudessa. Ja mikä parasta, saamme nykytiedoilla varustetun ammattilaisen oman kylämme käyttöön.

Meidän kuntana kannattaa panostaa nuorten osallisuuteen myös heidän vapaa-ajallaan. Nuorisotyö antaa tähän paljon mahdollisuuksia. Kuunnellaan nuoria ja osallistetaan heitä suunnitteluun, kun luomme uusia ennaltaehkäiseviä palveluita sekä kehitämme jo olemassa olevia sivistyspalveluita. Kun juurrutamme nuoremme Leppävirtaan, saatamme saada heitä tulevaisuudessa paluumuuttajina maailmalta takaisin.

Muistetaan kuntastrategiassamme jatkossa myös nuoret. Osallisuus ja omaan elämään sekä ympäristöön vaikuttaminen luo hyvinvointia, jota toden totta tarvitsemme jatkossa. Annetaan nuorillemme mahdollisuus loistaa ja kannustetaan heitä kunnan tasolla luomaan heille mieleinen elinympäristö.

Leppävirran Vasemmiston puheenjohtaja

Kuunnellaan nuoria ja osallistetaan heitä.