Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Toimittajalta Vaaleissa äänestetään bensan hinnasta

Kilpavarustelu kohti eduskuntavaaleja on jo alkanut. Muutama leppävirtalainenkin on ilmoittanut halukkuutensa ehdokkaaksi. Vaalien ykkösteemaksi on kovaa vauhtia muodostumassa polttoaineen hinta. Eikä ihme, bensiinin litrahinta nousi tänä vuonna yli kahden euron. Polttoaineiden hinnankorotukset ovat hankalia, koska ne vaikuttavat koko kansantalouteen. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysala kärsii suuresta työvoimapulasta. Yhtenä syynä pidetään palkkausta. Nykyisillä litrahinnoilla erot kansalaisten välisessä ostovoimassa sen kuin kasvavat, toisaalta työnantajat tarvitsevat yhtä lailla autoa, eli palkanmaksuvaraa on aiempaa vähemmän. Jos sitä edes on ollutkaan.

Usein kuulee puhuttavan varsinkin suurissa kaupungeissa, että sähköautot ovat ratkaisu. Niin varmasti ovatkin, tuskin kenelläkään on mitään sähköautoja vastaan. Mutta sähköautot ovat kalliita, mikä hankaloittaa niiden hankkimista. Se tonnin diesel-Skoda kun on "rämä mutta maksettu". Varsinkin matalapalkka-aloilla työskenteleville sekä loputtomien määräaikaisuuksien viidakossa tarpoville ei uuteen osamaksuun yksinkertaisesti ole varaa. Toivottavasti kiihkeimmät litrahinnan korottajat muistaisivat tämän.

Miten käy suomalaisen maaseudun? Koronapandemiasta ennakoitiin maaseudun pelastajaa, koska etätöiden ansiosta voisi elää missä vain. Suhtauduin ajatukseen alusta asti varovaisesti ja valitettavasti uskoisin olleeni koko ajan oikeassa. Pitkien välimatkojen alueilla ilman autoa ei pärjää, ja kun menovesi maksaa maltailta, saa miettiä kuinka usein hyrysysyä ulkoiluttaa. Ihan joka kuukausi ei välttämättä voi käydäkään Turussa tapaamassa ystäviä, kun reissu maksaa Espanjan lentoja enemmän. Siis kotimaassa! Ai niin, lentomatkustaminen on ihmisen perustarve, muuten ei kuulemma voi elää.

Kannattaisiko ilmastotoimissa ehkä lähteä enemmänkin liikkeelle asioista, joiden merkitys arkeen on vähäisempää? Voisin kuvitella pienipalkkaisen, jatkuvasti lomautettuna olleen, ravintolakokin maksavan mielummin kaksinkertaisen hinnan laivamatkasta kuin auton polttoaineesta. Konnuslahdesta ei ihan heti Tallinnan laivalle lähdetäkään. Samalla hiipuisi Viron viinaralli, koska pitäisi ostaa kerralla enemmän alkoholia. Tavalliseen farmariautoon ei niin paljoa "Viron valkeaa" mahdu. Toivottavasti joku vinkkaisi Tuula Haataiselle tai Mauri Pekkariselle tämän, saataisiin pääkaupunkiseudulta veroetu pois.

Seuraavan kerran kun kuulet sanottavan, ettei vaaleissa äänestetä bensan hinnasta, esitä kysymys: "Mistä vaaleissa sitten äänestetään?" Okei, aluevaaleissa ei äänestetty valtakunnanpolitiikasta, myönnetään. Mutta eduskuntavaaleissa äänestetään ihan kaikesta. Jos ehdokas siitä huolimatta yrittää väistää aihetta, ei tarvitse haaveilla saavansa minun ääntäni.

Ilman autoa ei pärjää.