Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Päätoimittajalta Katse kääntyy eduskuntavaaleihin – Keskustalla on jo kovat piipussa, muista puolueista ei kuulu mitään

Eipä ehtinyt savu aluevaalien jäljiltä hälvetä, kun Leppävirralla alkoi asemiin ajo eduskuntavaaleja varten. Kaksi kiinnostunutta on jo ilmoittautunut, molemmat samasta puolueesta ja Soisalon puolelta pitäjää.

Auli Piiparinen ehätti ensiksi. Viime eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ehdolla olleen toisen kauden kunnanvaltuutetun innokkuus ei yllätä. Piiparisen takana ovat Leppävirran keskustanuoret sekä keskustan Kurjalan-Leppämäen paikallisyhdistys. Viime eduskuntavaaleissa Piiparisen saalis oli 1 827 ääntä, mikä ei ole ensikertalaiselle huono tulos. Tosin läpimeno oli vielä kaukana.

Viime kuntavaalien ääniharavan Timo Ripatin lähtemistä eduskuntavaaleihin on spekuloitu kesästä saakka. Ripatin taakse on asettumassa puolueen kirkonkylän paikallisyhdistys, ja voisipa kuvitella, että kannatusta tulee muiltakin yhdistyksiltä. Ripatin kuntavaalien äänisaalis oli muihin leppävirtalaispäättäjiin verrattuna ihan omissa lukemissaan, joten nostetta tuntuu olevan. Paluu politiikkaan merkitsi kertarysäyksellä pelipaikkaa kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Piiparinen on rakentamassa poliittista uraa määrätietoisesti. Pohjois-Savon keskustan varapuheenjohtajana ja entisenä Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana. hän on hyvin sisällä puolueorganisaatiossa. Ripatti tunnetaan vaalipiirissä laajalti muun muassa urheilumiehenä ja radioäänenä.

Näyttää siltä, että tässä käydään tiukat jäsentenväliset. Keskustan piiri tekee ratkaisunsa, kun ehdokasasettelu lyödään lukkoon. Sitä ennen on paikallistasolla kova pähkinä purtavana kun vaihtoehtoja puntaroidaan. Kahdella ehdokkaalla saadaan takuuvarmasti äänet hajotettua.

Muiden keskustan ehdokkaiden mielihaluista ja suunnitelmista en tiedä. Aino Kanniaisella on aiempaa kokemusta, ja ääniä tuli aluevaaleissa mukavasti.

Muista puolueista ei ole vielä kuulunut mitään. Pitäisin pienenä ihmeenä, jos kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anne Aholainen ei lähtisi ehdolle. Viime vaaleissa hän oli ehdokkaana ensimmäistä kertaa. Menestys aluevaaleissa antaa pohjaa myös eduskuntavaaleihin. Leppävirralla Erkki Hynninen sai sosiaalidemokraattien paikallisista ehdokkaista ääniä enemmän kuin Aholainen, mutta Aholaisen äänistä merkittävä määrä oli muista kunnista. Niitä ääniä tarvitaan eduskuntavaaleissa. Kotikunnan demarit ovat varmuudella takana. SDP:n rivit näyttävät Leppävirralla taas yhtenäisiltä Ruusudemareiden kuihduttua.

Mitenkäs muut? Kaisa Korhonen on ollut ehdokkaana kolmesti. Sanooko neljäs kerta toden? Vasemmistoliiton ehdokasasettelu aluevaaleissa hajotti leppävirtalaisääniä. Läpimenon mahdollisuuksiin vaikuttaa se, tähtääkö Matti Semi kolmannelle kaudelle. Semin äänissä on tosin huomattava osa muita kuin puolueen ääniä.

Perussuomalaisten, kokoomuksen ja KD:n osalta en lähde vielä arvailemaan. Saihan myös LiikeNYT aluevaaliehdokkaan Leppävirralta. Saaneeko vahvemmankin jalansijan?

Juttua on korjattu 15.2. klo 13.39. Piiparinen ei ole Keskustanuorten puheenjohtaja, vaan hän on Pohjois-Savon keskustan varapuheenjohtaja ja toiminut Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana.