Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko viheralue oikea termi, kun Vehmersalmesta puhutaan? Vihertyykö Kuopio jo liikaa?

Suomen kieli on rikas ja monivivahteinen. Savossahan se kieli vasta viäntyy ja kiäntyy. Sanoilla on suuri merkitys ja ajoittain on meidän jokaisen hyvä pohtia sanoja, joita tuotamme ja käytämme. Mitä niillä oikeasti tarkoitamme?

Kuopion kaupunki on laajentunut kuntaliitosten kautta viimeisten parinkymmenen vuoden aikana voimakkaasti. Pitkään käytettiin puheissa ja teksteissä termiä ”liitoskunta-alue”, josta sittemmin liitosasioiden jo haalistuessa on haluttu eroon. Mitä on tullut tilalle? Omituisesti viran- ja toimenhaltijoiden puheissa ja teksteissä yleistynyt termi ”viheralue”.

Pureskellaanpa tätä hieman. Mitä sinulle tulee viheralueesta mieleen? Metsää, peltoa, rantaviivaa kaislikon lomassa, puistoalue, pusikko? Hirviä, jäniksiä, lehmiä, kukkia ja mehiläisiä? Mutta ei juurikaan ihmisiä; lapsia, aikuisia ja vanhuksia? Mielikuvaan ei pujahda yritystoiminta, elinvoimaisuus, meno ja meininki sen enempää, eikö vain?

Näillä liitosalueilla, maaseutumaisissa taajamissa ja kyläalueilla asuu noin 30 000 kuntalaista. Se on pienen kaupungin asukkaiden verran. Nämä ihmiset elävät, asuvat, harrastavat, perustavat yrityksiä ja tarvitsevat palveluita siinä missä asfalttiviidakon ruutukaavassa asuvat kuntalaisetkin. Kuopion maaseutumaiset alueet muodostavat vahvaa selkärankaa Kuopion matkailulle, kesämökkejä on niemet ja notkot täynnä. Sieltä tulee meille myös ruokaa: lihaa, maitoa, kasviksia, marjoja, kalaa…kaikkea seutukuntamme osaamista ja rikkautta. Palveluita; terveyskeskusta, koulua, kirjastoa, kunnallistekniikkaa, vesihuoltoa, liikuntapaikkoja tarvitaan, kuten keskustaajamassakin.

Ehdotammekin nyt muutosta termistöön, käytetään viheralue -sanaa silloin kun puhutaan puistoista, suojakaistaleista ym. mutta annetaan maaseutumaisten alueiden asukkaille se arvostus joka heille kuuluu ja käytetään jotain parempaa termiä aktiivisten kuntalaisten asuinseuduista. Mielestämme maaseutumainen asuinalue tai maaseututaajama ei ole lainkaan huono termi käyttää. Vai aletaanko puhumaan maaseutumaisista kaupunginosista, kun samaa kaupunkia ollaan?

kaupunginvaltuutettu

Annetaan maaseutumaisten alueiden asukkaille se arvostus, joka heille kuuluu.

Kuopion Keskustanaisten hallituksen jäsen

varavaltuutettu

Kuopion Keskustanaisten hallituksen puheenjohtaja