Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kolme paikkaa on kova suoritus leppävirtalaisille

Historian ensimmäiset aluevaalit on nyt pidetty. Leppävirralla on syytä riemuun. Vaikka äänestysprosentti ei kehuja ansaitse, tuli paikallisille ehdokkaille ääniä niin, että kolme leppävirtalaista saa paikan uudessa Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuustossa. Keskustan Aino Kanniainen ja Tiina Nousiainen sekä sosiaalidemokraattien Anne Aholainen tuovat päätöksentekoon leppävirtalaista näkemystä ja myös paikallistuntemusta, jota on myös syytä käyttää.

Kolme paikkaa on kova suoritus maakunnallisesti. Kuopiolaisia on uudessa valtuustossa luonnollisesti eniten, yli puolet. Leppävirtaa edellä paikkamäärässä ovat Varkaus, Iisalmi, Kiuruvesi, Siilinjärvi ja Lapinlahti. Alueellisesta kattavuudestakin voi täydellä syyllä puhua, sillä maakunnan 19 kunnasta 16 saa aluevaltuustoon oman edustajansa. Yksin tai edes kolmestaan ei valtuutetuilla ole vaikutusmahdollisuuksia. Yhteistyö on voimaa.

Hyvinvointialueen ensimmäinen valtuusto on totisesti uuden edessä. Kaikkien valtuutettujen on syytä pitää pää kylmänä. Nurkkakuntaisuus ja puoluerajoihin tuijottaminen on syytä unohtaa, kun palveluja tarkastellaan koko maakunnan näkövinkkelistä. Tämä katsantokanta ei sulje missään nimessä pois paikallisuutta. Maakunta on muutakin kuin sen isoimmat kunnat.

Uuden valtuuston työ ei ole helppo. Sote-palveluita on pakko päivittää. Palvelutarve kasvaa, mutta rahkeet ovat valmiiksi tiukat ja niukkuutta on jaettavana. Palveluja tullaan karsimaan ja keskittämään, tehostamaan ja sopeuttamaan. Tilanne olisi tämä, vaikka tätä uudistusta ei olisi tullutkaan. Parhaimmillaan hyvinvointialue pystyy tuottamaan asukkailleen nykyistä mutkattomammat, toimivammat ja kustannustehokkaammat palvelut. Siihen on nyt syytä toden teolla pyrkiä.

Nurkkakuntaisuus ja puoluerajoihin tuijottaminen on syytä unohtaa, kun palveluja tarkastellaan koko maakunnan näkövinkkelistä.