Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Vain äänestämällä on mahdollista vaikuttaa

Lähes joka viides leppävirtalainen äänioikeutettu on maanantaihin mennessä käyttänyt äänioikeutta aluevaaleissa. Äänestysaktiivisuus Leppävirralla on hieman kovempaa tasoa kuin maakunnassa keskimäärin. Ennakkoon voi äänestää vielä tänään. Samanlaiseen suosioon ei ylletä kuin kuntavaaleissa, joissa kolmasosa leppävirtalaisista äänioikeutetuista antoi äänensä ennakkoon. Saa nähdä, päästäänkö 25 prosenttiin.

Ennakkoäänestyksestä on vedettävissä jo johtopäätöksiä vaalien äänestysaktiivisuuteen. Sunnuntai on varsinainen vaalipäivä, ja moni äänestää perinteen mukaisesti vasta silloin. Monelle kyse on perinteestä, vaikka aluevaalit järjestetään ensimmäistä kertaa. Tapana ja koettuna velvollisuutena on käyttää demokratian kulmakivenä olevaa äänestysoikeutta aina kaikissa valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa. Äänestämättä ei jätetä.

Vastapainona on sitten se yhä suurempi joukko, joka jättää äänestämättä. Kuntavaaleissa vain 54 prosenttia leppävirtalaisista äänioikeutetuista vaivautui äänestämään. Äänestämättä jättäminen ei ole mikään protesti tai kannanotto. Se kertoo välinpitämättömyydestä ja siitä, etteivät yhteiset asiat kiinnosta. Yleinen ja yhtäläinen oikeus ei ole kansainvälisesti mikään itsestäänselvyys, mutta Suomessa sen arvostus on surkealla tasolla.

Aluevaaleissa valitaan ihmiset päättämään yhteisistä sosiaali- ja terveyspalveluista. Nämä palvelut ovat kaikkia meitä lähellä. Jokainen meistä tarvitsee niitä enemmän tai vähemmän jossakin elämänsä vaiheessa. Siksi ei ole samantekevää, millaisia palveluita saadaan ja mistä. Millaiset palvelut Leppävirralle jatkossa oikein halutaan? Tähän on mahdollisuus nyt vaikuttaa antamalla ääni aluevaaleissa. Leppävirralta on 15 ehdokasta ja Vehmersalmelta kaksi. Muitakin on mahdollisuus äänestää. Jokainen äänestäjä löytää varmasti itselleen parhaan vaihtoehdon.

Jokainen äänestäjä löytää varmasti itselleen parhaan vaihtoehdon.