Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Aluevaaleissa on syytä käyttää äänioikeutta

Huomenna vaalihuoneet ovat auki. Aluevaalien ennakkoäänestys on meneillään, ja Leppävirralla äänensä voi käydä etukäteen antamassa kunnantalolla ja äänestysautossa. Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina. Silloin tiedetään, ketkä istuvat päättämässä hyvinvointipalveluista Pohjois-Savosta uuden hyvinvointialueen vahvimmassa luottamuselimessä.

Vaalikuume ei ole juurikaan osoittanut nousemisen merkkejä. Näin oli jo kuntavaaleissa, joissa äänestysaktiivisuus jäi viime kesäkuussa historiallisen alhaiseksi. Jos vain hieman yli puolet äänioikeutetuista vaivautuu uurnille, on tilanne kansanvallan näkökulmasta huolestuttava jos ei jo hälyttävä. Kuntavaalit eivät innostaneet, vaikka kyse on sellaisista asioista jotka ovat äänestäjiä erityisen lähellä.

Kansalaisten kannalta keskeisistä asioista on kyse aluevaaleissakin. Nyt valitaan luottamushenkilöt päättämään niistä jokapäiväisistä perusturvan ja terveydenhuollon palveluista, jotka ovat tähän asti olleet kuntien harteilla. Näitä käyttää jokainen äänioikeutettu ja lisäksi heidän huollettavinaan olevat alaikäiset elämän ensimmäisestä silmänräpäyksestä alkaen. Ei ole samantekevää, millaiset terveyspalvelut Leppävirralla ja Vehmersalmella halutaan tulevaisuudessa säilyttää.

Jokainen äänioikeutettu löytää varmasti mieleisensä ehdokkaan. Äänestää voi kaikkia hyvinvointialueen ehdokkaita kuntarajoihin katsomatta. Toki paikallistuntemuksella on painoarvoa, kun lähipalveluista on kyse, ja oman paikkakunnan ehdokkaan sydän sykkii kotiseudulle muita ehdokkaita lämpimämmin. Yhden paikkakunnan ehdokkailla ei isossa organisaatiossa ole sananvaltaa ilman yhteistyökykyä. Tärkeintä kuitenkin on, että pelipaikoille saadaan hyviä päättäjiäjiä. Jokaisella äänestäjällä on yhtä suuri vaikutusvalta myös näissä vaaleissa.

Artikkelia on korjattu 11.1. klo 7.30. Vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina (23.1.) eikä tammikuun viimeisenä sunnuntaina (30.1.), kuten artikkelissa alun perin väitettiin.

Ei ole samantekevää, millaiset terveyspalvelut Leppävirralla ja Vehmersalmella halutaan tulevaisuudessa säilyttää.