Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Työntekijäkriisi on aluevaltuuston isoin haaste

Tässä kuussa valittavalla aluevaltuustolla ei tule olemaan helppo tehtävä. Täysin uudenlaisen hallinnon aloittaminen olisi yksinään jo iso haaste, mutta lisäksi valtuusto kohtaa monenlaisia, tutumpiakin haasteita. Kenties isoin noista haasteista on työntekijäkriisi. Moniin sote-alan tehtäviin on vaikea löytää työntekijöitä, jo töissä olevat uupuvat tai vaihtavat alaa ja alan koulutuksiin ei hakeudu tarpeeksi opiskelijoita. Ongelma on valtakunnallinen, ala ei yksinkertaisesti vedä eikä pidä osaavia ihmisiä.

Yhtenä syynä alan huonoon tilanteeseen on tietenkin se, että työn vaativuuteen ja kuormittavuuteen nähden monet alan tehtävät ovat alipalkattuja. Toisekseen työoloissa olisi usein parantamisen varaa. Kolmanneksi henkilökuntaa kuormittaa se, että työmäärään nähden tekijöitä on usein aivan liian vähän.

Koska ongelma on valtakunnallinen, myös ratkaisujen tulee olla sellaisia. Jotta tulevat hyvinvointialueet eivät ajaudu kilpailemaan vähästä työvoimasta keskenään, tulee niiden etsiä yhdessä keinot kriisin ratkaisemiseksi. Tässä työssä pitää olla myös valtion tiiviisti mukana. Mikään hyvinvointialue ei yksinään pysty ongelmaa ratkaisemaan, vaan siihen tarvitaan koko maan laajuista yhteistyötä.

Hoitajapulasta ja sosiaalialan ongelmista on puhuttu ja tarpeeksi pitkään, joko nyt löytyisi näistä paljon puhutuista isommista hartioista voimaa tehdä asialle jotain?

lähihoitaja, aluevaaliehdokas (kesk.)

Vehmersalmi