Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Näkökulma Colosseum vai kioski?

Susiko jo syntyessään? Noinkin on väitetty. Edessä on sotealuevaalit. On luvattu melkein kaiken kattavaa sotelähipalvelua, joka niemeen ja notkoon terveystaloa ja ainakin pankkeja laadukkaampia palveluja. Aluevaltuusto ei päätä rahoituksesta, joten realismiakin pitää olla.

Leppävirran terveyskeskuksen rakentaminen on törmännyt aikatauluissaan ilmiöön Iisakin kirkko. Varovainen kannattaa ollakin. Rakennetaanko colosseumin ja kioskin väliltä vai koko colosseum. Kolmen vuoden siirtymäaikana aluehallintovirasto ratkaisee valtion rahoituksen määräämin ehdoin, mitä sotepalveluja kunnassamme ylläpidetään. Turha pröystäily voi johtaa juuri rakennettujen toimitilojen puolittaiskäyttöön ja tiloja jää kunnan syliin. Nyt ei mitata kunnan kukkaron paksuutta, vaan valtion rahoitusmassin ohuutta. Rahahan ei tunnetusti puussa kasva.

Nyt verotuksen hoitaa kaksi kättä, kunta ja valtio. Kolmaskin ns. Konsta Pylkkäsen välikäsi on hamuamassa. Ei liene kumottu lokakuussa tehtyä valtioneuvoston periaatepäätöstä maakuntaverolain säätämiseksi. Läpinäkyvyyttäkin luvataan. Esimerkiksi Sorsakosken koulusta monet valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät rohjenneet ennen valtuustoa kertoa lehdessä, että tuolla oppilasmäärällä ei koululle ole syytä heittää pelastusrengasta. Jos uskalsi sen lehteen jo etukäteen sanoa, seurasi perinteinen vahva julkinen leimaaminen. Koulun lakkauttamisestahan olivat kuitenkin kaikki valtuutetut yksimielisiä.

Nytkö pitäisi pelätä palveluasumisen asiakkaiden siirtelyä ympäri hyvinvointialuetta. Se on jo nyt faktaa. Saamani palautteen mukaan asiakkaita on sijoitettu kauas omaisistaan mm. Kaaville, Pielavedelle ja Joroisiin. Laki sanoo yksiselitteisesti, että ihmisellä on oikeus valita asuinpaikkansa ja että kunnan on hoidettava laitosasumistarpeet.

Valtuustossa eräs isohko valtuustoryhmä ei katsonut hyvällä, kun kuntaamme on sijoittumassa 46 asiakkaan hoivapalveluyksikkö. Vikoja ja korjattavaa löytyi jo ennenkuin hoivayksikkö on toimintaansa edes aloittanut. Tämäkö on yrittäjäystävällisyyttä? Tällä hetkellä lienee 50 asiakasta jonossa ja 30 vailla sijoittamista puhumattakaan asiakas- ja omaispalvelun laadusta saamastani palautteesta. Jottain pitäisi tehdä ja äkkiä. Näin hätäratkaisuna tulisi välittömästi nostaa palvelusetelin arvo reilusti yli 100 euron ja kohdentaa noihin palveluihin välittömästi 200 000 euron määräraha mm. jonon lyhentämiseksi. Kymmenen oppilaan kouluun vai laitoshoidon pelastamisen tuo raha?

Tiukan äänestyksen jälkeen Sorsakosken varhaiskasvatus jätettiin, varattu 150 000 euroa ei tule riittämään. Muutoinkin talousarvio on tosiasiallisesti alijäämäinen. KYS ja Kysteri perinteisesti alibudjetoitiin n. 300 000 eurolla. Ei noissa himmeleiden omissa talousarvioissa ole perinteisesti ollut edes samat luvut kuin kunnalla.

Toivotan lukijoille entistä miellyttävämpää uutta vuotta ja luottamusmiehille ja virkamiehille voimia strategiatyössään vahvan yrittäjyyden, teollisuuden ja hiilipuhtauden puolesta.

Eihän tuo soteuudistus liene ihan susi vielä syntyessään.

Kirjoittaja on kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.