Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Yksi luku Leppävirran koulujen historiassa päättyy

Leppävirran kunnanvaltuusto kääntyi täpärään kompromissiin budjettikokouksessaan, Pohjaesityksenä oli Sorsakosken koulun ja päiväkodin toiminnan lakkaaminen ensi lukuvuoden alusta. Osa valtuutetuista olisi antanut koululle lisäaikaa, mutta lopulta pisimmän korren veti uusi esitys, jonka mukaan pelkkä päiväkoti jatkaa toimintaansa Sorsakoskella. Tämä esitys voitti pohjaesityksen niukimmalla mahdollisella ylivoimalla.

Yksi luku Leppävirran koulutoimen historiassa on päättynyt. Monelle sorsakoskelaiselle kyse on kovasta iskusta. Leppävirran perinteikkäin koulu sulkee ovensa. Lopetuskirves on heilunut sen yllä jo aiemmin. Viime aikoina Sorsakoskella on toiminut enää perusopetuksen kolme alinta vuosiluokkaa. Esiopetuskin on nyt järjestetty Leppäkertun koululla, mikä on Sorsakosken koululaisten uusi osoite.

Kouluverkko elää ja muovautuu. Leppävirralla tämä tiedetään hyvin. Kymmenien kyläkoulujen verkosta on muutamia jäljellä, eikä niidenkään tulevaisuus ole varmoissa kantimissa, jos syntyvyys ei käänny nousuun tai muuttoliike kasva reilusti. Notkahdus näkyy myös Leppäkertun koulussa, jossa ei muutaman vuoden sisällä ole tilanahtaudesta tietoakaan, jos ennuste pitää paikkansa.

Sorsakoskella on samat ongelmat kuin monella muullakin historiallisella tehdasyhdyskunnalla: lapsiperheitä ei ole riittävästi turvaamaan koulun tulevaisuutta. Vaikka kylällä on työpaikkoja, käy yhä suurempi osa töissä muualta Leppävirralta tai naapurikunnista.

Pelkkien seinien ja hienon historian vuoksi ei ainuttakaan koulua ole syytä pitää pystyssä, niin kipeältä kuin se tuntuukin. Oppilasmäärä ratkaisee.

Sorsakosken koulussa sen historian viimeistä lukuvuotta käyvät lapset saavat joka tapauksessa jatkossa opetusta sellaisissa tiloissa, joissa he opiskelisivat pian muutenkin. Koulumatkastakaan ei onneksi tule kohtuuttoman pitkää.

Kyläkoulujen verkosta on muutamia jäljellä, eikä niidenkään tulevaisuus ole varmoissa kantimissa, jos syntyvyys ei käänny nousuun tai muuttoliike kasva reilusti.