Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Tierahat järjestyivät saumattomalla yhteistyöllä

Perjantaina kiiri Leppävirralle kauan odotettu ilouutinen. Kurjalanrannantien kunnostus saa ensi vuodelle rahoituksen valtion budjetista. Eduskunnan korvamerkitsemä raha tarkoittaa sitä, että tämä 1,2 miljoonan euron summa kohdistuu nimen omaan Kurjalanrannantiehen eikä huku muihin tiemäärärahoihin. Kipeästi kunnostusta kaipaavia kohteita on muitakin, mutta nyt korjausvelkasumaa kevennetään Leppävirralla.

Kurjalanrannantien kunto on tullut ajat sitten tiensä päähän. Asia ei ole ollut ainoastaan leppävirtalaisten tiedossa. Väyläviraston kuntoluokituksen mukaan tie on suurimmilta osin erittäin huono.

Rahoituksen saaminen ei ole mikään pikkujuttu. Tierahat ovat ylipäätään tiukassa, ja ottajia olisi takuuvarmasti ollut muuallakin. Itä-Suomen tiehankkeet jäävät usein jalkoihin, kun määrärahoja jyvitetään. Alempi tieverkko kuuluu valtakunnallisesta näkökulmasta niihin kohteisiin, joihin kunnostuseuroja heruu erityisen kitsaasti.

Kurjalassa on pidetty ääntä asiasta jo pitkään ja tehty pontevasti töitä asian eteen. Viime vuonna saatiin adressiin toistatuhatta nimeä parissa viikossa. Viime kesänä järjestettiin mielenosoitus. Päättäjät ovat käyneet tutustumassa tilanteeseen. Pohjois-Savon ely-keskukseen on oltu yhteydessä, ja seisty yhdessä rintamassa vastakkainasettelua välttäen.

Tällainen raja-aitoja ylittävä pohjustus on ollut paikallaan. Oma kieltään kertoo se, että eduskunnassa rahoituksen takana toimi parivaljakko, jossa toinen kansanedustaja on hallitus- ja toinen oppositiopuolueesta. Markku Eestilän (kok.) ja Matti Semin (vas.) saumaton yhteistyö tuotti tulosta. Tämä on syytä muistaa jatkossakin, jos halutaan onnistua. Vaalipiirin kansanedustajat on saatava tärkeiden hankkeiden taakse puoluekantaan tuijottamatta.

Kipeästi kunnostusta kaipaavia kohteita on muitakin, mutta nyt korjausvelkasumaa kevennetään Leppävirralla.