Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Talouden tasapainotus saa jatkoa

Tämän ilmestyessä tiedetään, menikö Leppävirran kunnan ensi vuoden talousarvio valtuustossa läpi siinä muodossa, millaisena se kunnanhallituksen pöydältä lähti. Kunnanhallitus äänesti Sorsakosken koulusta. Tätä kirjoittaessa on hankala laskeskella, miten mielipiteet tästä valtuustossa jakautuvat.

Soisalon Seudun verkkosivuilta on lopputulos ollut nähtävissä eilisillasta. Sanotaan vielä kerran tässäkin yhteydessä se, että paperisen lehden tilaajilla on maksumuuriton pääsy kaikkiin nettijuttuihin, kun vaan ottavat tunnukset käyttöön.

Kunnanjohtaja Matti Raatikaisen budjettiesityksessä loppusummana oli 40 000 euroa plussan puolella. Se ei ole paljon. Budjetti keikahtaa alijäämälle äkkiä, jos joku yksittäinen tekijä pettää. Siihen riittää vaikkapa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin lisälasku.

Leppävirralla kuntatalous on ollut vuosikymmenet hyvissä kantimissa. Kun esimerkiksi eteläinen naapuri Varkaus nautti Pohjois-Savon parhaista verotuloista, ja samalla söi huomattavasti enemmän kuin tienasi, ei Leppävirralla vastaavaa ongelmaa ollut.

Tilanne ei nytkään ole pahimmasta päästä, kun kuntakenttää tarkastellaan. Tieto siitä, että muillakin on tiukkaa, ei kuitenkaan helpota. Menneiltä vuosilta on ylijäämiä puskurina suunnilleen miljoona euroa. Siitä ei riitä monelle vuodelle katteeksi, jos loppusumma on alijäämäinen.

Ensi vuosi on viimeinen, jolloin sote-rahat näkyvät kunnan budjetissa. Kun kaksi kolmasosaa siirtyy muualle, kevenee kunnan taakka, mutta toisaalta jäljelle jää totuttuun nähden pienehkö summa, jolla kunnan palvelut pitää sitten hoidella.

Niin tai näin, pelimerkit hupenevat.

Saa nähdä, helpottaako uusi tilanne päätöksentekoa. Poliittisilla päättäjillä on kunnista riippumatta tapana keskittyä miljoonien sijaan pieniin menoeriin.

Niin tai näin, pelimerkit hupenevat. Uudet asukkaat ovat kohtalon kysymys kaikille Itä-Suomen kunnille Leppävirta mukaan lukien.

Kuopion kasvu ei riitä lämmittämään koko maakuntaa. Siilinjärvi on ainoa Kuopion rajanaapureista, joka saa kasvusta osansa. Väestön ikääntyminen ja huoltosuhteen vinoutuminen on ollut tiedossa kauan, ja sen kanssa on eletty. Sillä on monenlaisia vaikutuksia kunnan toimiin. Veropohja ohenee ja palveluja on muokattava sen mukaan.

Helppoa tämä ei ole. Viime kaudella valtuusto teki talouden tasapainottamisohjelman, ja se on myös purrut. Nyt näyttää siltä, että talouden tasapainottaminen jatkuu myös tällä kaudella. Talousarvion tunnusluvut eivät ole huonoimmasta päästä, mutta ne voivat pian olla huonommat, jos ote herpaantuu.

Nykyinen valtuusto on ensimmäistä kertaa lyömässä talousarviota lukkoon. Jos jotakin toivoisin, niin uusilta päättäjiltä uusia ja raikkaita avauksia kuntatalouden vahvistamisessa.