Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Taloustilanne muuttuu vuosi vuodelta tiukemmaksi

Leppävirran kunnanvaltuusto saa maanantaina eteensä talousarvioesityksen, jossa ei ole liikaa liikkumavaraa. Loppusumma on saatu pinnisteltyä plussan puolelle, mutta tilinpäätös reilun vuoden päästä voi osoittaa huomattavasti pitempää miinusta. Muuttuvia tekijöitä riittää. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon lisälasku saattaa heilauttaa kokonaisuutta pahemman kerran.

Jos valtuusto tekee jonkun menolisäyksen, on harvinaista, että se ottaa samansuuruisen saati suuremman summan vastaavasti pois jostakin toisesta kohdasta. Jos budjettivuosi kääntyy pakkasen puolelle, ei puskurissa ole vanhoja ylijäämiä enää kuin miljoona. Ensi vuonna pelivaraa on entistä vähemmän ja valtuustolla edessä entistä tiukemmat paikat.

Kunnanjohtajan budjettiesityksessä on Sorsakosken koulun lakkaaminen, jonka tuoma säästö on laskettu 150 000 euroon. Sorsakosken koulu on polttavin puheenaihe, joka myös jakaa valtuutettujen mielipiteitä.

Taustalla on suurempi ongelma kuin yhden koulun lakkauttaminen tai säilyttäminen. Kyse on siitä, että Leppävirralla ei asu riittävästi lapsiperheitä eikä vauvoja synny niin, että nykyisen kouluverkon ylläpito olisi kuluvan vuosikymmenen lopulla enää mahdollista. Tämä iskee pitemmällä tähtäimellä myös muuhun palvelutuotantoon, kun verotulot ehtyvät. Uusien asukkaiden houkuttelu on Leppävirralle elintärkeää. Yritykset tarvitsevat uutta ja osaavaa työvoimaa ja paikkoja, on avoinna myös palvelu- ja hoitoaloilla. Muuttoliike ei ole osoittanut kääntymisen merkkejä, vaikka silloin tällöin julkisuudessa esiintyy puheita maallemuuton kasvusta. Ainakaan Leppävirta ei ole saanut tilastojen mukaan tuntuvia lisäyksiä näistä virroista

Jos palvelut halutaan pitää nykyisessä laajuudessaan, tarvitaan tuloja enemmän. Tämä perustavaa laatua oleva ongelma vaatii kestävää ratkaisua kipeästi.

Taustalla on suurempi ongelma kuin yhden koulun lakkauttaminen tai säilyttäminen.