Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakina Hätätila Soisaloon

Savolaisilta ollaan viemässä, ellei ole jo vietykin, taas yksi ikoni, Soisalon saari. Sääntökikkailun tuloksena veden ympäröimä maa-alue ei olekaan enää saari, koska veden korkeus ei ole joka puolella sama.

Tämä pitää nähdä osana suurempaa salaliittoa, jolla karjalaiset yrittävät ottaa Itä-Suomen henkisen ylivallan. Vyön alle on savolaisia lyöty tavan takaa. Muistissa on vielä kärhämä, että Savon kaikkein pyhin, kalakukko, onkin alun perin karjalainen keksintö. Pakinoitsija Pentti Tuovinen jyrähti asiasta palstallaan: Jumalauta, tämä tietää sotaa, Ohtaansalmella tavataan! Kiistely kalakukon alkuperästä hiljeni sillä kertaa, sen verran karjalaiset säikähtivät.

Viimeisin tapaus on Heinäveden kaappaaminen osaksi Pohjois-Karjalaa tavalla, jossa on samoja piirteitä kuin Krimin valtauksessa. Melkein Soisalon kokoinen alue luovutettiin taistelutta. Maakuntaliittokin vain levitteli käsiään. Silmänkääntäjä Kuikka Koponen ja kirjailija Hilja Valtonen eivät enää olekaan savolaisia kulttuurihenkilöitä, vaan pohjoiskarjalaisia. Sinne jäivät uuden maakuntarajan taakse niin Savon luostarit kuin Tulilahden selvittämättömät murhatkin. Henkinen perintömme rapautuu hyvää vauhtia.

Suomen suurimman saaren tittelin mitätöimiseksi salaliittolaiset ovat alkaneet käyttää savolaisten omia aseita; kateuden ja riidan lietsomista. Etelä-Savossa näyttäisi olevan aineksia, jotka oman edun tavoittelullaan murentavat savolaista yhteishenkeä sisältäpäin. Passittamalla Soisalo sääntömuutoksella katsomoon tulee Sääminginsalosta Suomen suurin saari. Tässä on jo kapinan aineksia.

Nyt, siskot ja veljet, Soisaloon pitää julistaa hätätila ja ryhtyä sen mukaisiin toimiin. Elokapinasta voidaan ottaa mallia, ja vaatia maan hallitukselta sitoumus, että saaren määritelmää koskevat säännöt palautetaan entiselleen. Neuvonantajani pitävät ajatusta hyvänä, mutta epäilevät ajankohtaa huonoksi. Loskakelit ja mereltä puhaltava viima eivät oikein houkuttele ennalta arvaamattoman pitkään istuntoon Mannerheimintien ratikkakiskoilla. Kesällä voisi olla parempi, lomien aikaan. Ja silloin olisi jo kolmas koronarokotekin saatu. Vaihtoehtoisesti saattaisi olla järkevää liittoutua elokapinallisten kanssa ja ostaa ilmoitustilaa heidän banderolleistaan: Soisalo takaisin saareksi. Ja heti!

Äärivaihtoehtona Etelä-Savon pyrkimyksien vesittämiseksi voisimme kautta rantain antaa ymmärtää, että täällä pohjoisempana ovat kanavat ja niiden sulkuportit, jotka pitävät veden korkeuden kutakuinkin vakaana myös Haukivedessä. Ja täällä vesi on kuusi metriä korkeammalla. Että lopettakaa nyt nuo saaripuheet, tai saatatte joutua vetämään veneet reilusti ylemmäs ja köyttämään laiturit ja rantasaunat puihin.