Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Rokotukset ja käsihygienia kiireesti kuntoon

Korona pyyhkii Leppävirran yli voimalla, jota ei ole koettu pandemian missään vaiheessa. Kun tartuntalukemat olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) koronakartassa vielä reilu kuukausi sitten alle neljänkymmenen, on sadan tapauksen rajapyykki nyt rikottu. Korona on levinnyt erityisesti koululaisten keskuudessa ja alle 12-vuotiaat ovat rokottamattomia. Lapsilla oireet ovat huomattavasti lievempiä kuin aikuisilla, joista varsinkin rokottamattomilla tauti voi olla hyvinkin raju.

Moni huokasi jo helpotuksesta. Kuka olisi alkusyksystä uskonut, että Leppäkertun koulu siirtyy marraskuussa etäopetukseen?

Ylilääkäri Jari Lukkarinen Kysterin Leppävirran yksiköstä on toistuvasti muistutellut leppävirtalaisia kasvomaskeista ja käsihygieniasta. Moni on maskista luopunut, kun maskisuosituksia on poistettu. Uudet tartuntatapaukset taas muistuttavat kaikille, ettei korona ole hävinnyt minnekään eikä osoita myöskään häviämisen merkkejä.

Lukkarinen on muistuttanut myös rokotuksista. Leppävirta on ollut Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä pahnanpohjimmaisena, kun rokotekattavuutta tarkastellaan. Varsinkin nuoret aikuiset ovat jättäneet rokotuksia ottamatta. On vaikea sanoa, johtuuko tämä tiedon puutteesta vai saamattomuudesta. Suomalainen lääketiede on perinteisesti korkealuokkaista tietotaitonsa ja asiantuntemuksensa suhteen, ja rokotukset ovat olleet suomalaisten arkipäivää kautta aikojen. Joka tapauksessa kyse on välinpitämättömyydestä niin oman kuin muidenkin terveyden suhteen.

Korona saadaan aisoihin edes jollakin tavalla, kun kansalaisilla on asiaankuuluvat rokotukset, ja käsihygienia on kunnossa. Kasvomaskitkaan eivät ole pahasta varsinkaan nyt, kun koronaa esiintyy Leppävirralla näin runsaasti.

Kuka olisi alkusyksystä uskonut, että Leppäkertun koulu siirtyy marraskuussa etäopetukseen?