Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Aluevaaleissa ratkaistaan sotepalvelujen tulevaisuus

Tammikuun 23. päivänä 2022 pidettävissä aluevaaleissa on paljon pelissä. Vaaleissa valittavat valtuutetut päättävät, millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastustoimen palveluja Pohjois-Savon kunnissa on tarjolla 1.1.2023 alkaen.

Palveluilla on iso merkitys, sillä jokainen meistä joutuu jossakin elämänsä vaiheessa käyttämään sosiaali- ja terveyspalveluja.

Uudet valtuutetut aloittavat työnsä jo 1.3.He päättävät muun muassa tulevan hyvinvointialueen luottamushenkilö- ja viranhaltijaorganisaatiosta. Mielestäni aluehallituksen lisäksi olisi syytä asettaa yksi tai kaksi lautakuntaa valmistelemaan asioita. Organisaatiosta ei saa tehdä liian byrokraattista, vaan niukat varat on käytettävä ensisijaisesti palvelujen rahoittamiseen.

Lähellä asukasta pitää pystyä tarjoamaan sellaisia palveluja, joita tarvitaan usein. Tällaisia voisivat olla muun muassa lääkäri/hoitaja vastaanotto, hammashoito, neuvola, ennaltaehkäisevät perhepalvelut, lastensuojelun avohuolto, lasten ja nuorten perustason päihde- ja mielenterveystyö, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto sekä vanhusten hoivapalvelut

Laajemman väestöpohjan kunnissa toimisivat sosiaali- ja terveysasemat, joissa asiakas saa laajan kirjon sosiaali- ja terveyspalveluja samasta paikasta. Niissä työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hoitotyön ammattilaiset.

Lisäksi siellä olisi saatavilla eri alojen erityisosaajien palveluja asiakkaan tarpeista riippuen. Tai, kuten Varkaudessa ja Iisalmessa jo tällä, myös perustason erikoissairaanhoitoa ja mielenterveyspotilaiden vuodeosastohoitoa.

Sillä, miten ahkerasti kussakin kunnassa äänestetään, on todella suuri merkitys.

Maakuntapohjaisesti järjestettävä palvelu olisi muun muassa vaativa erikoissairaanhoito ja vaativat mielenterveyspalvelut.

Kaiken kaikkiaan pääpainon tulee olla ennaltaehkäisevissä, oikea-aikaisissa ja terveyttä edistävissä palveluissa.

Uudistuksen laissa päätettynä lähtökohta on, että sotepalvelut tuotetaan julkisina palveluina.

Myös ostopalveluja ja palveluseteleitä tarvitaan, koska muuten seitsemän päivän hoitotakuuseen ei voida käytännössä päästä. Hankinnat tulee kilpailuttaa siten, että myös pienet yritykset voivat osallistua niihin.

Aluevaaleissa valitaan 69 valtuutettua hyvinvointialueelle. Äänestämisen merkitys korostuu näissä vaaleissa, koska aluevaltuustossa ei ole, toisin kuin nykyisissä kuntayhtymissä, minkäänlaisia äänivallan käytön rajoituksia.

Tästä syystä sillä, miten ahkerasti kussakin kunnassa äänestetään, on todella suuri merkitys.

Aluevaltuustossa toimiminen tulee olemaan erilaisten tarpeiden ja intressien yhteensovittamista valtion asettamien tiukkojen talousraamien puitteissa. Osaoptimointiin ei ole varaa. Uskon, että pitkästä kokemuksestani ja osaamisestani on hyötyä tässä työssä.

varatuomari, filosofian maisteri

Varkauden kaupunginjohtaja 31.12 2021 asti

aluevaaliehdokas (sd.)